torsdag, oktober 23, 2014

”Mot en era av entreprenörskap och innovation”

Clare Fairfield, Faz Bashi, Steve Westly, Peggy Wallace och Anette Nordvall. Foto: Sofia Ernerot.
Peggy Wallace.  Foto: Sofia Ernerot.
Affärsänglar lyfts ofta fram som en allt viktigare del i ekosystemet kring entreprenörer och innovatörer. Det var också ett ämne under eftermiddagspasset på årets Sweden-U.S. Entrepreneurial Forum. En av de medverkande i paneldiskussionen var Peggy Wallace från Golden Seeds, ett New York-baserat affärsängelnätverk som framförallt investerar i kvinnoägda företag. Hon menade att änglar har en helt avgörande roll för finansiering i företagens tidiga skeden. Och affärsänglarna i USA pumpar varje år in nästan lika mycket pengar i företagande som riskkapitalindustrin.

Wallace pekade på att det fortfarande finns alldeles för få investerare som är kvinnor. Det gör att det investeras alldeles för lite i kvinnoägda företag, vilket i sin tur leder till alldeles för ojämlika företagsstyrelser. Själv blev hon ängel för att hon ville vara mer optimistisk.

”Att vara ängelinvesterare är ett hårt jobb, med hög risk. Men man är hela tiden omgiven av optimism, och man blir inspirerad att bli mer kreativ som människa. Det är en lärandeprocess”, sa hon.

Faz Bashi. Foto: Sofia Ernerot.
Faz Bashi, affärsängel kopplad till Life Science Angels poängterade att det är stor skillnad mellan investerare som tillhör ett ängelnätverk och investerare som på egen hand stoppar in pengar i ett företag baserat på passion. Ängelnätverken samarbetar (och saminvesterar) ofta sinsemellan. Men precis som med riskkapital är det ingen lätt sak att få tillgång till ängelpengar. Bashi får in ungefär 1 000 dealförslag varje år. 700 filtrerar han bort direkt, 300 går vidare till nätverket. I slutänden investerar de i 10.

Anette Nordvall från Stockholms Affärsänglar menade att det har hänt mycket i Sverige de senaste åren inom ängelinvesteringar. Till exempel samarbetar investerarna mer med varandra nu än tidigare. Men hon lyfte också fram att det fortfarande är långt kvar tills den här typen av investeringar når samma mognad i Sverige som i USA. Hon pratade bland annat om hur viktigt det är med ett bra samarbete mellan företag och ängel.

Anette Nordvall. Foto: Sofia Ernerot.
”När man letar investerare måste man inse att man kommer att jobba ihop under en lång tid. Någon har sagt att det är som att gifta sig, och redan i förväg bestämma skilsmässodatumet. Man måste gilla dem man ska jobba med!”, sa Nordvall.

Steve Westly är managing partner på egengrundade VC-bolaget Westly Group i Silicon Valley. Han sa att vi rör oss mot en era av entreprenörskap och innovation, och välkomnade konkurrens inom finansieringsområdet.

”Jag tycker inte det finns speciellt mycket friktion mellan riskkapitalister och änglar. Vi har lättare för att jobba tillsammans med änglar än med andra riskkapitalister med fina utbildningar och alltför stora egon. Vi ser fler företag som kommer från inkubatorer, fler företag som får crowdfunding och fler företag som får ängelpengar. Jag tycker det är bra – mer är bättre!”, sa Westly.

Han hade också ett par råd till entreprenörer som söker riskkapital:

”Det är två saker vi investerare aldrig vill höra: Att man inte har någon konkurrens och att det här är den sista rundan pengar man behöver. Det är helt enkelt inte realistiskt. Ni måste tänka igenom vilka era konkurrenter är och hur mycket mer pengar ni faktiskt kommer att behöva”.

Clare Fairfield, Venture Capital Institute, som modererade paneldiskussionen höll med:

”Det är bättre att vara ärlig och säga att man inte vet om man inte vet”.

Alexander Börve Foto: Sofia Ernerot.
En avslutande publikkommentar kom från Alexander Börve, grundare till iDoc 24. Han berättade om sin företagsresa under förmiddagspasset och satt kvar i publiken:

”Allt handlar om att skapa FOMO – Fear of missing out. Alla investerare är rädda för att gå miste om den där dealen med stort D. Det är samma sak som när du försöker ragga upp en tjej på krogen. Försök inte imponera på henne, försök imponera på hennes kompisar så att hon undrar vad hon skulle missa...”, sa Börve.

/Jonas 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar