onsdag, oktober 08, 2014

Slutar man trampa stannar cykeln

Hans Majestät Kung Carl XVI Gustaf delade ut priser till Årets Nybyggare och Årets Pionjär
Igår deltog jag i konferensen ”Nybyggare behövs”. Evenemanget som arrangeras av Almi, Tillväxtverket och IFS firade femårsjubileum. Programmet innehöll många intressanta presentationer och senare under dagen korades också Årets Nybyggare. Priset delas ut i två olika kategorier av Hans Majestät Kung Carl XVI Gustaf.

Jag tog speciellt fasta på ett par av presentationerna under dagen.

Förmiddagen inleddes med en både tankeväckande och humoristisk halvtimme med komikern Özz Nûjen. Han menar att vi behöver ifrågasätta och utmana vår uppfattning om mångfald. Fördomar är en sjukdom som alla lider av, oavsett varifrån man kommer – och det finns inget botemedel, anser Nûjen. Men han tipsade om att oftare använda sin nyfikenhet och kunskap som bromsmedicin. Det är viktigt att inse att mångfald kan betyda så mycket, utseende eller härkomst spelar ingen roll. Det viktigaste är inte varifrån man kommer utan vart man är på väg. Så sant!

Marie Ahlgren från Almi gav en bra beskrivning av vad det innebär att driva företag. Hon menar att det är som att cykla, slutar man trampa så stannar cykeln. Företagandet är en resa som inte upphör. Almi arbetar tillsammans med IFS för att hjälpa företagare med utländsk bakgrund att starta eller köpa företag. De erbjuder också tillväxtrådgivning eftersom 30 procent av företagarna inte kan leva på sitt företag efter tre år.

Så till priset Årets Nybyggare. Syftet är att lyfta fram företagsamma individer med invandrarbakgrund och även försöka bryta den stereotypa bild många har om invandrare och deras företag. Med priset vill man även stimulera andra att se företagande som reellt integrationsverktyg.

Till Årets Nybyggare 2014 utsågs Temerlan Mamergov. Han flydde kriget i Tjetjenien och kom till Sverige för tio år sedan. Han har utbildat sig till plattsättare och driver i dag företaget Standart Bygg och Platt i Stockholm. Företaget omsätter 30 miljoner kronor.

Årets pionjär blev Emanuel Dohi, som har sina rötter i Rumänien. Han driver företaget Dohi Sweden, en blandning av reklambyrå och tekniskt laboratorium med fokus på avancerad applikationsutveckling för mobil, interaktiv tv och webb. Företagets omsättning beräknas uppgå till 80 miljoner kronor i år.

Jag önskar arrangörerna och pristagarna lycka till i sitt fortsatta arbete för företagande och tillväxt.

/Helene

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar