onsdag, februari 11, 2015

Här finns plugget för alla

Häromdagen hade jag och Magnus ett möte med bland annat en representant för Åbo Akademi i Finland. De berättade om sin verksamhet och jag blev speciellt intresserad av deras öppna universitet.

Det finns många som inte är studiemotiverade under gymnasietiden, och som på grund av det saknar tillräckliga betyg för att komma in på en traditionell universitetsutbildning. Andra vill omskola sig eller höja sin kompetens, men inte för den skull säga upp sig eller ta tjänstledigt från sitt arbete. Det öppna universitetet är till för just sådana. Och det bästa är att detta inte alls är till för enbart finska medborgare. Alla kan studera här, oavsett var man kommer ifrån. Och som grädde på moset är terminsavgiften klart överkomlig, 50 euro per termin.

Många av kurserna är traditionellt uppbyggda kring föreläsningar, diskussioner, litteraturstudier och tentamen. Andra innehåller mer flexibla arbetsformer och består av till exempel nätstödda studier och studiebesök. Både de fysiska kurserna och nätkurserna kan fungera som förberedelse till urvals- eller inträdesprov.

Coolt, tyckte jag! Kolla in utbudet, kanske finns det något även för dig?

/Helene

1 kommentar:

  1. Tack för trevlig PR! Det är bara att kontakta oss ifall det finns frågor eller om ni vill veta mera!
    Majlen Saarinen, utbildningschef
    Öppna universitetet vid Åbo Akademi

    SvaraRadera