fredag, maj 22, 2015

Cirkularitet och bubbelmingel

På tisdag kör vi vårens sista Estradföreläsning, och om du är nyfiken på det här ”cirkulära” som alla pratar om tycker jag att du ska anmäla dig. Föreläsare är forskarna Thomas Nyström och Mats Williander från Viktoria Swedish ICT.

De kommer att reda ut begreppen kring buzzwords som delandeekonomi, collaborative consumption, cirkulära affärsmodeller och återvinning. Förhoppningarna är stora, men kan den cirkulära ekonomin verkligen greja fler jobb, högre resursproduktivitet, starkare konkurrensförmåga och ekonomisk tillväxt – samtidigt? Och är det cirkulära alltid bra för miljön?

Jag pratade med Mats Williander när han hade disputerat 2006. Det blev en lång och intressant intervju om ”förgröning” inom fordonsindustrin som resulterade i artikeln ”Grönt är skönt – men innovationerna går trögt”. Det ska bli intressant att höra om trögheten har gett med sig efter snart tio år!

Efter att vi fått oss en dos forskningsbaserad kunskap vankas det bubbel och vårmingel. I dagsläget har vi över 140 anmälda, men vi kan alltid klämma in några till…

/Åse

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar