onsdag, mars 16, 2016

Anonyma alkoholister för entreprenörer

Under den första dagen på Global Entrepreneurship Congress (GEC) i Medellin samlades GEW-värdar från fler än 160 länder. Global Entrepreneurship Network (GEN), som presenterades på GEC förra året, fortsätter att växa. Idén bakom GEN är att skapa ett året-runt-paraply av globala program och initiativ som riktar sig mot entreprenörer. GENs ordförande Jonatahan Ortmans poängterade att syftet är att vara ett globalt nätverks som omfattar alla aktörer i det entreprenöriella ekosystemet.

Enligt undersökningen GEDI Index används bara 52 procent av världens entreprenöriella kapacitet. Ett av GENs primära uppdrag är att få fler människor att välja entreprenörskap. Ett annat viktigt uppdrag är att ändra folks attityd till entreprenörskap och inspirera blivande entreprenörer att våga experimentera med sina idéer.

Ett av programmen under GEN-paraplyet som lyftes fram under gårdagen var Startup Open, en global tävling för nya startups. I Startup Open 2015 placerade sig två svenska företag, Pricelizer och Zeifie, på topp 50-listan.

En annan nyhet inom GEN är Startup Huddle, som Jonathan Ortmans presenterade som ”Anonyma alkoholister för entreprenörer”. Syftet med initiativet är att utbilda, utveckla och samla entreprenörer globalt. Det är ett nätverk ”för entreprenörer av entreprenörer”.

Dag två på GEC hade ett bredare fokus. Några av höjdpunkterna var ”GEC ministerial”, där ministrar från olika länder pratade entreprenörskap med varandra, och finalen av pitchtävlingen ”Get in the Ring”.

En av dagens mest inspirerande talare var författaren Elmira Bayrasli. Hon skriver om globala startups och entreprenörer och besökte Sverige under GEW 2015, som talare på två av våra evenemang. Elmira medverkade i en panel som handlade om framtidens entreprenörer. Hon poängterade att entreprenörer inte kommer från något särskilt land. Framtidens entreprenörer står att hitta i varje land som tänker globalt.

/Jelena

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar