torsdag, april 14, 2016

Hitta det du brinner för

Linda Sätterström på Connectdagen 2016.


I onsdags var Helene och jag på Connectdagen, ett årligt evenemang arrangerat av Connect Sverige. Målet är att under en eftermiddag samla hela Connects nätverk – partners, investerare och startups, för inspiration och nätverkande. Vi representerade ESBRI i partnerutställningen, och fick lyssna till en mängd inspirerande talare.

Något som de flesta talarna lyfte fram var att man ska göra det man brinner för. Om man jobbar utifrån sin passion är sannolikheten att lyckas mycket större.

Ta till exempel Linda Sätterström som började tillverka och sälja tillbehör till nappar under sin barnledighet. Verksamheten växte till fler och fler produkter för barn och hon startade företaget Elodie Details. Linda utsågs till årets kvinnliga stjärnskott 2015 av Ernst & Young. Företaget finns på en global marknad och har 40 anställda. Ett intressant fakta, som Linda nämnde, är att varje minut säljs en Elodie Details-produkt runt om i världen.

Filip Cederholm använde sin kreativitet som fotograf till att starta välgörenhetsprojektet ABC Charity där barn hjälper barn att få en bättre start i livet. I ett antal länder har han och Ashley Cooper samlat barn och tillsammans med dem format och fotograferat bokstäver i olika miljöer. Bokstäverna blir konstnärliga foton, och intäkterna från försäljningen går direkt till välgörenhet i de länder där de fotats. Deras mål är att ha samlat 10 miljoner dollar innan slutet av december 2018.

Alexandra Pascalidou fokuserade på hur man behåller optimism och ambition i en tuff omgivning. Hon delade med sig av sin livsresa och berättade hur hon hittade det hon brinner för. Hon tycker att man måste hitta sin egen kreativitet, vad det än är, och bygga upp den. Hennes största inspiration var en lärare som sa till henne och de andra utländska barnen i skolan: ”Glöm allt ni inte har, det viktigaste är att just nu har ni alla möjligheter att få vad ni vill.”

Ett annat ämne under eftermiddagen var trender i samhällsutvecklingen och hur våra kontor kommer att se ut i framtiden. Det pratades om vad företagen borde tänka på för att kunna anpassa sig till dagens föränderliga värld.

Connect har ett stort nätverk med 450 investerare. 30 procent av företagen som går genom deras program hittar också vägar att få finansiering. Om du har ett företag som du tror kan växa kan Connect vara ett bra ställe att vända sig till.

Den här veckan har vi varit på flera olika evenemang. Jag var också på 33-listan där de mest lovande unga teknikbolagen utsågs för nionde året i rad. Ett av företagen var Orbital Systems, som vann i kategori Årets Rising Star. Mehrdad Mahdjoubi, företagets grundare, var även en av talarna på vår Sweden-U.S. Entrepreneurial Forum tidigare i år.

/Jelena

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar