onsdag, november 12, 2014

Makers vill förändra världen

Texas Instruments visar sin mikrokontroller Launchpad MSP430. Foto: Antonio Molin.
Makers är personer som tar saker i egna händer. De skapar, utvecklar, bygger, programmerar, hackar och förbättrar – allra helst tillsammans med likasinnade. Makers gör, helt enkelt.

I Stockholm finns en hel del mötesplatser för stora och små makers, till exempel Stockholm Makerspace, Makerspark, Art Hack Day, och Tom Tits Makerspace (Använd gärna kommentarsfältet för att tipsa om fler makerspaces, i Stockholm eller runtom i landet!)

För ett par veckor sedan fick jag ett mejl från Antonio Molin, intendent på Arkitektur- och designcentrum. Han har, tillsammans med Riksutställningar, besökt Shenzhen Maker Faire 2014 i Kina och fick förstås med sig en hel del intryck hem:

”Shenzhen Maker Faire genomfördes under parollen Innovate with China. Genom att stödja makerrörelsen vill kinesiska staten katalysera utveckling och innovationsklimat. Att Shanghais förvaltning 2011 uttalade målet att skapa inte mindre än hundra makerspaces tänkta att fungera som innovationsnoder tydliggör allvaret i Kinas ambitioner för entreprenörskap inom makerkultur – makers har medvind i Kina”, skriver Molin.

Workshop i användning av 3D-skrivarpennor. Foto: Antonio Molin.
”Den kinesiska ambitionen att gå över från Made in China till Created in China är en tydlig markör för vart Kina är på väg och för potentialen hos entreprenörer och aktörer i Kina”, anser Kwok Lih, en singaporeansk maker som Antonio Molin träffade på mässan i Shenzen.

Läs hela Molins reserapport på Riksutställningars webbplats.

3D-scanning och -printing är exempel på ny teknik som är viktig för makerrörelsen. På vår senaste Estradföreläsning berättade Christian Sandström om hur 3D-printing har förändrat hörapparatsbranschen. Se föreläsningen i repris (som webb-tv) eller läs referatet.

På liknande tema finns även Howard Aldrichs Estradföreläsning från september 2013: ”Hackers, makers and crowdfunders – Lowering the barriers to entrepreneurship”.

/Åse

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar