fredag, november 14, 2014

Med kunglig grädde på moset

Vi måste skapa ett uppmuntrande samhälle där vi hyllar de som satsar, och ärar de som lyckas. Samtidigt ska det vara OK att misslyckas. Det var några av de budskap som prins Daniel inledde Prins Daniels Entreprenörsdag* med inför ett fullsatt auditorium på IVA tidigare i veckan.

Prins Daniel följdes av en talarfyrklöver av entreprenörer och företagsledare som bjöd på sina erfarenheter. Först ut var Martin Lorentzon från Spotify. Hans råd till entreprenörerna i rummet var att det behövs massor av motivation och energi för att lyckas. Dessutom måste man vara lite galen och besatt av att lyckas. Han hade även sin egen definition på värdering av bolag: ”Värdet är summan av alla problem vi löser”.

Sedan var det dags för Kristina Lindhe från Lexington. Lexington är hennes tredje företag och hon kunde konstatera att lärdomarna från de två tidigare, inte lika framgångsrika, företagen var viktiga. Hon återkopplade även till det prins Daniel sa om misslyckande: Att bygga bolag är inte en rak söm utan en hel del zigzag. Alltså en del misslyckanden på vägen, även om slutresultatet ändå kan bli något bra.

Johan Skarborg, Academic Work, var näst ut. Han berättade att han började med drivkraften att tjäna pengar. I dag är hans drivkraft snarare att bygga det bästa bolaget. Det innebär för honom att han vill ha de nöjdaste kunderna, bra lönsamhet och att de som arbetar i företaget aldrig ska vilja arbeta någon annanstans. ”Bäst personal vinner”, avslutade han med.

Sist ut i fyrklövern var Cristina Stenbeck från Kinnevik. Hon ser sig själv som en företagsbyggare och menade att Sverige är en bra testmarknad för digitala innovationer. Hon lyfte även fram vikten av socialt entreprenörskap och Kinneviks satsning på Reach for Change.

Avslutningsvis fick de fyra frågan av moderator Mia Odabas om vad som behövs för att utveckla entreprenörskapet i Sverige. Bland de förslag och synpunkter som kom fram kan nämnas:
- det är enkelt att starta företag i Sverige jämfört med i många andra länder
- in med programmering, försäljning och ledarskap i skolans läroplaner

Detta första pass följdes av rundabordssamtal med namnkunniga bordsvärdar, som förutom de fyra som nämnts ovan inkluderade: Pär Boman, Annika Falkengren, Michael Wolf, Mia Brunell Livfors, Sandro Catenacci, Lina Gebäck, Sebastian Siematowski, Susanna Campbell, Anders Sundström, Monica Lindstedt och Kenneth Bengtsson.

Min egen reflektion efter eftermiddagen och kvällen, som avslutades med middag, är att det finns gott hopp för Sverige. Det är alltid lika intressant att träffa drivna entreprenörer från olika delar av landet. De jag pratade med i pauser och vid middagen var mycket nöjda med dagen. Att dessutom prins Daniel och flera av talarna lyfte fram några av mina egna käpphästar, som till exempel att man måste få misslyckas och vikten av sälj, blev såklart grädde på moset.

/Magnus

*Prins Daniels Entreprenörsdag är en del av Prins Daniels Fellowship som drivs av Hovet i samarbete med IVA. Till denna dag hade vi på ESBRI förmånen att medverka genom att bland annat nominera entreprenörer.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar