fredag, mars 09, 2007

Bredda diskussionen, Reinfeldt!

De senaste dagarna har det varit extra mycket uppståndelse kring frågan om kvinnor i ledande befattningar. Kanske inte så konstigt med tanke på att det var internationella kvinnodagen i går. Men samtidigt kan man ju fundera på varför en sådan dag fortfarande behövs år 2007. Betyder det att resten av årets dagar kan definieras som internationella mansdagar..?

Regelbundna läsare av bloggen vet att kvinnors företagande är viktigt för ESBRI. Jag hade förmånen att få vara med i onsdags kväll då Veckans Affärer, med chefredaktör Pontus Schultz i spetsen, avslöjade årets lista över näringslivets mäktigaste kvinnor.

Till årets affärskvinna utsågs Mia Brunell, vd Kinnevik. Priset delades ut av statsminister Fredrik Reinfeldt. När han fick frågan om varför det i år verkar bli färre kvinnor i de stora bolagsstyrelserna, svarade han att det saknas vd:ar och koncernchefer att rekrytera ifrån. Till nästa gång Reinfeldt får frågan vill jag uppmana honom att bredda diskussionen.

Vid flera tillfällen har jag argumenterat för att rekryteringsbasen behöver breddas (bland annat i tidningen Entreprenör) och att kvinnor som har startat och/eller byggt upp tillväxtföretag är klart kompetenta till styrelser som i dag befolkas av framförallt storföretagstjänsteMÄN.

Den lista som Veckans Affärer producerar visar påtagligt att Sverige är ett storföretagsland. De allra flesta på listan arbetar i ett stort företag. Några få är vd:ar i mindre företag och ännu färre är företagare. Det säger kanske något även om klimatet för företagare i Sverige.

Om vi ska lyfta fram förebilder för framtidens företagarkvinnor behövs nya grepp. Förra året lyfte just Pontus Schultz och tidningen Att:ention fram en rad kvinnor som var företagare. Till hösten ska även vi på ESBRI göra en insats på detta område. 1-2 oktober samlar vi entreprenörer, policymakare, rådgivare, finansiärer och forskare till ett globalt symposium om tillväxt i kvinnors företag. En glimt från förra årets symposium hittar du här. Välkommen!

Magnus Aronsson, vd för ESBRI

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar