torsdag, maj 03, 2007

Att marknadsföra Norden

Var nyligen i USA där jag bland annat modererade en panel i samband med en konferens som Sweden American Chamber of Commerce (SACC-USA) organiserade i Chicago. Panelen bestod av USAs ambassadörer till Danmark, Finland, Norge och Sverige. Att höra dem marknadsföra och sälja Norden som region och ”sina” respektive länder var intressant. Deras deltagande ingick i en rundresa de gjorde i USA för att intressera amerikanska företag för Norden.

Resan avslutades i Kalifornien där huvudfokus för diskussionerna var alternativ energi. I samband med det arrangerades ett rundabordsamtal med riskkapitalister. Där presenterade tre av ambassadörerna (Danmark, Norge och Sverige) exempel på företag som kunde vara intressanta för riskkapitalisterna att investera i. Det var spännande att höra hur diskussionerna gick och veta mer om vilken bild investerarna har av de nordiska länderna. Jag noterade att de som de facto hade erfarenhet av de nordiska länderna i huvudsak var positiva. Det var i samband med detta rundabordssamtal som USAs ambassadör till Sverige, Michael Wood, presenterade sin i svensk press omtalade lista på svenska företag.

Under min USA-resa hann jag även med ett antal intressanta möten för att lära mer om hur ekosystemet för innovationer och entreprenörskap fungerar i den beryktade kiseldalen (Silicon Valley alltså!). En viktig grupp är jurister, revisorer och andra rådgivare. Självklart för sin sakkunskap, men även som förmedlare av kontakter vad gäller till exempel finansieringskällor. De tar även egna risker genom att inte ta betalt av nystartade företag. I stället ingår i kulturen (och avtalen) att om företaget lyckas så får de bra betalt! Hur många svenska advokatbyråer och revisorer har den faktureringsmodellen?

Apropå Silicon Valley, så handlar ESBRIs Estradföreläsning nu på måndag 7 maj om högpresterande miljöer. Per Frankelius föreläser. Missa inte det, han är en fantastisk föreläsare! Läs mer här.

Magnus Aronsson, VD för ESBRI

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar