måndag, december 08, 2008

Entreprenörskap – mer än bara företag

Samhällsentreprenörskap är inget nytt. Det har alltid existerat vid sidan av det flashiga, riskkapitalfinansierade, vinstmaximerande och högteknologiska företagandet. Det är bara det att det inte har fått lika mycket uppmärksamhet. Detta vill en grupp forskare ändra på nu. I ett projekt, finansierat av KK-stiftelsen, skriver de på en bok som kommer ut om någon månad.

I dag föreläste bokens tre redaktörer – Malin Gawell, Bengt Johannisson och Mats Lundqvist – på ESBRIs Estrad. De berättade bland annat om samhällsentreprenörskapets rötter, och placerade in begrepp som CSR, social ekonomi, civic entrepreneurship och publikt entreprenörskap i en fyrfältsmodell som hade socialt–ekonomiskt respektive kollektiv–individ på de båda axlarna.

Gawell, Johannisson och Lundqvist bjöd på en rad exempel på samhällsentreprenörskap. Många av dem var kollektiva, kooperativa och/eller ideella: chalmersstudenter som bygger en solcellsdriven inkubator i Uganda, skatemekkat Stapelbäddsparken i Malmö, konstnärer som synliggör samhällsproblem, eldsjälar inom åldringsvården och Attac – som började som en gräsrotsrörelse, men som organiserats på ett entreprenöriellt sätt.

Inom det traditionella entreprenörskapet finns ett antal hjältar som ständigt lyfts fram (oftast manliga sådana: Persson, Kamprad, Zennström…). På samma sätt har även samhällsentreprenörskapet börjat få sina poster boys – men även dito girls: Putte Svensson (Rock City Hultsfred), Björn Söderberg (Watabaran) och Karin Stenmar (Dem collective ), för att nämna några.

Vill du veta mer om samhällsentreprenörer? ESBRI tillhandahåller föreläsningen som webb-tv – kostnadsfritt. Mejla estrad@esbri.se för mer info.
Om du hellre vill delta ”live” är du varmt välkommen åter i vår. Vi sparkar igång Estradåret 2009 med en föreläsning om ”Jakten på ett nytt Google” 13 januari. Läs mer och anmäl dig här.

Åse Karlén, redaktör ESBRI

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar