onsdag, februari 11, 2009

Kulturentreprenörer behöver nya mötesplatser

I går hölls en av våra populära Estradföreläsningar och temat denna gång var konst(iga) företag. I en välfylld lokal fick vi lyssna till Emma Stenström och Michael Scherdin, två forskare som också är företagare. De gav sin syn på hur det är att vara entreprenör inom kultursektorn. Efter pausen medverkade även Claes Boman, numera Fabriken LDKP.

Den kulturella sektorn anses vara den mest entreprenöriella av alla. Sannolikheten är mycket stor att exempelvis en konstnär också är egenföretagare. Det kommer säkert att fortsätta så, på Konstfack tror 2/3 av eleverna att de kommer att driva eget företag när de blir yrkesverksamma. På Handelshögskolan däremot är det en minoritet av eleverna som ser sig själva som framtida entreprenörer.

Är det här bra eller dåligt? Det finns naturligtvis en frihet i att vara "sin egen". Men inom kultursektorn år inkomsten i allmänhet låg, ungefär hälften av alla verksamma tjänar mindre än 15 000 i månaden. Allra sämst tjänar de som driver eget företag. Eftersom det är svårt att hitta en anställning inom sektorn, uppstår en svårlöst ekvation och man hamnar i en sorts frihetsfälla: det finns nästan inga jobb, och startar man eget tjänar man jättedåligt.

Vad kan vi då göra åt detta? Under den avslutande diskussionen kom både publiken och föreläsarna med ett antal förslag. Bland annat bör vi "vanliga" medborgare bli kulturkonsumenter i högre utsträckning. Politikerna bör försöka hitta nya finansieringslösningar för entreprenörer inom kultursektorn, och det är också viktigt att skapa mötesplatser där olika kategorier kan knyta kontakter och affärsmöjligheter skapas.

Vi tycker det är roligt att kunna tillhandahålla just den typen av mötesplatser som efterlystes. På ESBRIs Estrad möts företagare från många olika branscher, forskare, studenter och policyfolk. Därigenom får de möjlighet att knyta kontakter med varandra – kontakter som kanske också kan leda till konkreta samarbeten.

Tycker du att den här föreläsningen verkar intressant? Du kan även ta del av den – gratis – via webb-tv. Registrera dig här och botanisera bland titlarna i vårt bibliotek av tidigare genomförda Estradföreläsningar (det dröjer några dagar innan den senaste föreläsningen ligger uppe).

Hoppas också att vi ses på någon Estradföreläsning "live" framöver.

Helene Thorgrimsson, projektledare på ESBRI

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar