onsdag, januari 13, 2016

Slöjd är mer än smörknivar

”Hur många smörknivar tål Sverige?” frågade Ann-Charlotte Marteus retoriskt i Expressen 5 januari. Av texten framgick att hon själv tyckte att kvoten var nådd: Marteus vill att slöjdobligatoriet ska slopas i den svenska skolan.

”Slöjd är så mycket mer än en skönt sandpapprad smörkniv, det är ett förhållningssätt till naturen, kulturen, människans uppfinningsrikedom och skaparlusta” kontrade Åsa Linderborg i Aftonbladet 8 januari.

Lärarförbundet Stockholm gav ett rakt svar på frågan: ”Sverige tål hur många smörknivar som helst; och slöjdpåsar och grytlappar!” De länkar också till mer läsning i ämnet.

I går replikerade även Konstfacks rektor Maria Lantz: ”Kanske är det mer slöjd som behövs i en industrination och kanske är det slöjden som ligger bakom det faktum att de nordiska länderna är kända för både sin högteknologi och sin design.” Lantz fortsatte: ”Slöjd har alltid varit och är en förutsättning för ett hållbart tänkande och innovation.”

Konstfack tog över slöjdutbildningen från Stockholms universitet 2012. Och skolans synsätt verkar överensstämma med den bild av finländsk skolslöjd som jag fick när jag intervjuade Janne Elo i Entré nr 3-2015. Han sa bland annat: ”Företagsamhet definieras bland annat som ’förmågan att omsätta idéer i verksamhet’. Inom den finländska skolslöjden är det just det vi gör. Eleverna designar och tillverkar olika föremål utifrån egna idéer. Slöjdprocessen är till sin karaktär en företagsam och entreprenöriell process.”

Själv fick jag i går en försenad julklapp från min sexåring (den hade varit på villovägar hos en klasskompis under jullovet). Det var ett brunt, lurvigt miniatyrgosedjur som mitt barn hade designat, stoppat och sytt helt själv – på fritids, han har inte börjat med slöjd i skolan ännu. Och han hade en klar idé om användarens (min) nytta: ”Du ska ha den i sängen när du sover, den är mjuk och gosig att ha mot kinden”.

Det bådar gott för framtiden. Bring on the slöjdföremål!

Edit: "Må smörknivsaktivismen frodas!" skriver Sara Meidell i Västerbottens-kuriren och tipsar om Smörknivsupproret på Facebook. Fritt fram att slipa på ditt inlägg i slöjddebatten, eller ta del av andras kreativa knivar. Smörknivar må vara slöa, men Facebooksidan visar att de också kan vara riktigt vassa protestverktyg.

/Åse

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar