onsdag, maj 11, 2016

Félicitations, Philippe Aghion!

Energisk, entusiastisk, engagerad. Philippe Aghion är årets mottagare av Global Award for Entrepreneurship Research, och när han höll sin prisföreläsning i Stockholm i går var det ingen som varken somnade eller avled. Men för säkerhets skull ställde Aghion flera gånger frågan till oss i publiken:

”Lever ni? Är det någon som har dött? Räck upp handen i så fall! Jag skulle kunna prata i timmar”.

Han är professor vid Collège de France och fick priset för sin forskning om hur viktiga innovationer är för företag. Föreläsningen hade titeln ”Rethinking Growth Enigmas: A Schumpeterian Perspective” och handlade bland annat om tillväxtprocesser, tekniska genombrott, konkurrens, och incitament till entreprenörskap och innovation.

”Företag är som folk är mest. När konkurrensen ökar är det några som kommer att anstränga sig mer för att ligga i framkant, medan andra kommer att sacka efter”, sa Aghion, som gärna kallar sig själv optimist. Med bättre kunskap om hur tillväxt fungerar kan bättre policybeslut fattas, menar han.

Philippe Aghion har besökt Sverige många gånger tidigare, bland annat vid ett policyseminarium som vi på ESBRI bevakade inför FoI-proppen 2008. Då sa han bland annat att han var ett stort fan av flexicurity, och det upprepade han i går. Aghion konstaterade att jobbskapande och jobbnedläggningar går hand i hand, och det måste finnas trygghet för individen – till exempel möjligheter att fortbilda sig.

”Utbildning, utbildning, utbildning. Det är, tillsammans med marknadsdynamik, de viktigaste drivkrafterna för innovationsbaserad tillväxt”, framhöll Philippe Aghion.

Hela prisceremonin livesändes och kan ses i repris. Mer information om priset, Philippe Aghion och hans föregångare finns på priswebben.

/Åse

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar