torsdag, januari 30, 2020

Luleå och Linköping i toppen när Nytt&Nyttigt avgjordes

Från vänster till höger i bild: Jakob Hellman, Paulina Sawicki, Karin Nilsson, Kajsa Eckerwall, Ebba Andersson och Magnus Aronsson. Foto: Angie Gray.
I går avslöjade vi vinnarna i uppsatstävlingen Nytt&Nyttigt i samband med en intressant Estradföreläsning om socialt entreprenörskap och gräsrotsinnovationer. Antalet tävlande bidrag var rekordstort, vi fick in hela 94 uppsatser som var skrivna under läsåret 2018–2019, vid de flesta av landets universitet och högskolor. Det blev ett tufft arbete för vår kvalificerade jury som till sist utsåg tre vinnande bidrag.

Förstapriset och ett resestipendium på 30 000 kronor vanns av Ebba Andersson och Kajsa Eckerwall från Luleå tekniska universitet, för uppsatsen ”Enabling Successful Collaboration on Digital Platforms in the Manufacturing Industry – A Study of Digital Twins”. Uppsatsen berör förutsättningar för samverkan på digitala plattformar.

Andra pris gick till Karin Nilsson och Paulina Sawicki som har skrivit uppsatsen ”Internationalization challenges among born globals: A roadmap for higher success” vid Luleå universitet. De belönas med ett resestipendium på 20 000 kronor. Uppsatsen fokuserar på utmaningar som born globals möter, och författarna diskuterar hur dessa utmaningar kan hanteras.

Tredjepriset och ett resestipendium om 15 000 kronor togs hem av Emma Berg och Cecilia Josefsson från Linköpings universitet för deras uppsats ”Enabling Digital Transformation – A Dynamic Capabilities Approach”. Deras uppsats belyser hur företag kan hantera digitalisering på ett framgångsrikt sätt.

Fyra av de sex pristagarna, Ebba Andersson, Kajsa Eckerwall, Karin Nilsson och Paulina Sawicki, deltog i prisutdelningen. Innan de visste den inbördes ordningen fick de ge en kort introduktion till sina respektive uppsatser. Prisutdelare var Magnus Aronsson, ESBRI och Jakob Hellman, Vinnova.

– Ebba och Kajsa, berätta vad ni har skrivit om, sa Magnus Aronsson.

– En viktig slutsats i vår studie är att tillverkande företag inte kan fokusera enbart på den tekniska utvecklingen. För att kunna dra nytta av fördelarna som tekniken innebär måste de även ägna sig åt lednings- och organisationsfrågor, sa Kajsa Eckerwall.

Jakob Hellman vände sig sedan till andrapristagarna och bad dem att berätta om sin uppsats.

– De största utmaningarna för born global-företag är att de saknar både nätverk och partners när de ska etablera sig på en ny marknad. Eftersom de är nya är de också okända på marknaden, sa Paulina Sawicki.

Juryn tilldelade tre uppsatser hedersomnämnanden:

”Best Practices for Innovation Management – A Study on Large Companies in Sweden” skriven av Andrejs Celukanovs och Sebastian Wattle Björk, KTH.

”How can high-tech companies apply student surrogate entrepreneurs on internal ideas” skriven av Axel Truedsson och Sara Åkerblom, Lunds universitet.

”Save water, drink champagne! — A case study of how a luxury company can use a digital customer interaction to enhance value” skriven av Maria Olsson och Lisa Sahlin, Handelshögskolan vid Göteborgs universitet

Nytt&Nyttigt arrangeras av ESBRI och Vinnova. Syftet med tävlingen är att uppmuntra studenter vid svenska universitet och högskolor att skriva uppsatser om innovation, kommersialisering och nyttiggörande.

Hela föreläsningen och prisutdelningen går att se på ESBRIs Youtubekanal. Mejla mig om du vill läsa en sammanfattning av de vinnande uppsatserna eller behöver pressbilder. Se även pressmeddelandet för mer info.

Stort grattis igen till pristagarna!

Nu är det dags för en ny tävlingsomgång. Vill du vara med och tävla om ännu bättre resestipendier? Eller känner du någon student som borde vara med? Allt är riggat och klart för att anmäla sig. Deadline är 25 juni 2020.

/Helene

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar