fredag, januari 16, 2009

Avgående Wood både tackad och prisad

Har precis kommit från ett seminarium som näringsminister Maud Olofsson bjudit in till för att tacka av USA:s ambassadör Michael Wood. Hans chef avgår ju som bekant nu på tisdag... För Maud Olofsson själv blev seminariet en besvikelse, hon hade med kort varsel blivit tvungen att åka till Bryssel för att diskutera bilindustrins framtid.

I hennes ställe var det statssekreterare Ola Alterå som gav ambassadör Wood lovord för hans arbete med The One Big Thing. Och Alterå försäkrade att arbetet med One Big Thing kommer att fortsätta och även förstärkas. One Big Thing har inneburit en rad samarbeten kring forskning inom energiområdet mellan Sverige och USA. Men även till en rad konkreta affärer.

Två företagsledare vars företag (Chemrec och Swedish Biofuels) finns med på ambassadör Woods lista berättade om sina erfarenheter och vad det inneburit i form av uppmärksamhet och affärer med USA.

Ambassadör Wood berättade avslutningsvis att One Big Thing har blivit mycket större än vad han kunnat föreställa sig, framförallt vad gäller finansiering av intressant teknologi som faktiskt kan bli företag. I början var ambitionen att skapa en lista för att presentera intressanta objekt för amerikanska riskkapitalister. Första listan presenterades i Silicon Valley våren 2007, och jag hade förmånen att vara där.

Sedan visade det sig att det bland amerikanska departement och myndigheter fanns en rad program med pengar för just detta. Och dessutom en rad delstater som satsar hårt på alternativ energi, exempelvis Michigan och Kalifornien. På amerikanska ambassadens webbplats finns en pressrelease där ambasasadör Wood lyfter fram 12 framgångshistorier från One Big Thing.

Extra kul var att den avskedspresent som statssekreterare Ola Alterå överlämnade till ambassadör Wood var ett foto från ESBRI-evenemanget Sweden-U.S. Entrepreneurial Forum med en personlig hälsning från näringsminister Maud Olofsson. Vid forumets avslutning överraskade vi på ESBRI ambassadör Wood med att förära honom ESBRI-priset med Maud Olofsson som utdelare av priset. Här kan du se ett filmklipp från prisutdelningen.

Magnus Aronsson, vd ESBRI

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar