måndag, januari 19, 2009

Visa på mångfalden bland uppfinnande kvinnor


Quinnliga Uppfinnare i Sverige, QUIS, hade utställning på Formexmässan i helgen. Det är fantastiskt med alla dessa kluriga uppfinningar, men det är ändå lätt att bli lite fundersam när man ser vilken typ av uppfinningar det handlar om. Enligt PRV är endast 6 procent av landets uppfinnare kvinnor, och när man läser om utställningen verkar de flesta av dessa uppfinningar handla om prylar till hemmet, eller till barnen. Men är det verkligen så det ser ut? Uppfinner inte kvinnor även andra saker?

Det sägs att såväl kvinnor som män uppfinner utifrån den situation de befinner sig i. Om det stämmer så är det alltså situationen, och inte uppfinnarförmågan, som skiljer sig mellan män och kvinnor. Det är klart, det var inte mer än 87 år sedan som kvinnor fick börja studera vid tekniska högskolor, så männen ligger väl före på det området…

Men när man tittar på Tekniska Museets förteckning över kvinnors uppfinningar hittar man även andra exempel. Här finns bland annat en säkerhetslina mot plånboksstöld, stöldskydd för datorer, en defibrillator, ett virtuellt tangentbord och nikotinfritt snus.Det vore roligt om man även lyfte fram den här typen av ”kvinnouppfinningar” i större utsträckning. Det är naturligtvis inget fel i att uppfinna vardagsgrejor, men det skulle skapa en bättre balans och visa på mångfalden bland våra uppfinnande kvinnor.

Helene Thorgrimsson, projektledare ESBRI

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar