måndag, december 07, 2009

Det är drag i förebilderna!

ESBRI har under årens lopp arbetat mycket för att främja kvinnors företagande. Den förra Estradföreläsningen handlade om attityder till – och förebilder för – kvinnliga företagare.

Vi hade bjudit in både en forskare (Patricia Greene, Babson College), en representant från policysidan (Gunilla Thorstensson, Tillväxtverket) och en kvinnlig företagare (Kristina Theander, Middagsfrid).

En av de sakerna som jag minns från Estradföreläsningen var Kristinas berättelse om att hon mött mycket motstånd när hon startade Middagsfrid. Hon trodde dock stenhårt på sin affärsidé och företaget är numera mycket framgångsrikt. Hade hon lyssnat på de negativa rösterna hade hon aldrig lyckats.

Jag skulle vilja lyfta fram ett annat exempel på att allt är möjligt om man brinner för det. YoMama crew  ska vara en inspiration för oss kvinnor, att agera, att ta för sig!

Rosie Millberg från YoMama crew var den första kvinnan i Sverige som tävlade i dragracing, året var 1974. Hon vann sensationellt över grabbarna i många dragracingtävlingar, men tyvärr blev hennes karriär kort eftersom hennes son föddes med en hjärnblödning och tiden helt enkelt inte räckte till. Som ensamstående mamma och mormor återupptar Rosie nu sin dragracingkarriär.

Hon fortsätter där hon slutade för 30 år sedan och förverkligar sin dröm. I sommar ska hon köra för att vinna, både för att utmana sig själv och bevisa att livet inte tar slut efter 50. Hon har bestämt sig för att ha roligt nu och utmana både sig själv – och andra mormödrar.

Nästa gång jag tvekar inför ett stort projekt i livet – det kan vara i arbetet eller privat, då ska jag tänka: kan hon så kan jag!

Helene Thorgrimsson, projektledare på ESBRI

PS: Nästa Estradtillfälle blir nu på tisdag, 8 december. Föreläsningen har titeln ”Håller företagsidén? – Så klarar du hundåren”, och den är glädjande nog helt fulltecknad! Om du inte haft turen att knipa en plats får du besöka vår webbplats om några dagar för att ta del av föreläsarnas klokskap via webb-tv, referat och presentationsmaterialet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar