måndag, november 01, 2010

Sweden-U.S. Entrepreneurial Forum till ända

Kaffepausmingel på Sweden-U.S. Entrepreneurial Forum i Lund.
Tidig onsdagsmorgon, mitt i vår en vecka långa roadtrip med Sweden-U.S Entrepreneurial Forum. Min kollega Jonas och jag sitter i taxin på väg till Forumsalen vid Campus Skellefteå. Vi småpratar lite med varandra och chauffören undrar nyfiket vad vi ska göra. Väl framme packar vi ur bilen och jag frågar lite skämtsamt om han inte ska följa med in och lyssna.

Två timmar senare möter vi honom utanför Forumsalen. Det visar sig att han driver ett företag utanför taxibranschen, och ville passa på att lyssna på våra amerikanska experter och mingla med andra företagare och entreprenörskapsintresserade. Ambitionen med Sweden-U.S Entrepreneurial Forum är just att skapa fruktbara möten mellan företagare, experter, studenter, akademiker, politiker, amerikanska gäster och alla andra intresserade. Jag måste säga att jag tycker vi har lyckats bra.

Detta sjunde år av Sweden-U.S. Entreprenurial Forum har vi besökt fler platser än någonsin tidigare. Vi startade i Stockholm i måndags med cirka 250 deltagare dag ett och runt 130 dag två, fortsatte sedan till Luleå och Skellefteå, med sammanlagt över 120 personer, för att avsluta i Lund med strax över 50 deltagare.

Under veckan har vi bland annat lärt oss en hel del om cleantech. Som att Sverige har utvecklat en nationell enighet och kompetens kring hållbarhet, och har stor potential inom flera områden. Tod Perry, amerikansk expert på cleantech och alternativ energi, menade att Sverige exempelvis borde ha stora möjligheter inom så kallade smarta elnät. Vi har ett väl utvecklat elnät och är duktiga på telekom och mjukvara – alla ingredienser som krävs för att skapa ett smart elnät.

Vi har också lärt oss mer om hur det går till att skaffa kapital till sitt bolag. Bland annat sa Clare Fairfield, riskkapitalist och utbildare inom entreprenörskap, att man bara ska söka riskkapital om man verkligen måste. James Blom, serieentreprenör och investerare, menade att det finns stora affärspotentialer inom staten – det är en långsiktig och ofta pålitlig kund.

Genom Kjell Håkan Närfelt från VINNOVA och Joanne Vliet från United States Commercial Service har vi också fått veta mer om olika stödsystem från statligt håll, både i Sverige och USA.

Under den sista Forumdagen i Lund talade bland andra Per Eriksson, rektor vid Lunds universitet. Han konstaterade att även anrika lärosäten påverkas av globaliseringen, och menade att Lunds universitet har goda chanser att stå sig i den internationella konkurrensen. Håkan Knutsson från Sustainable Business Hub diskuterade hur ekonomisk tillväxt hänger ihop med talangfulla människor, attraktiva städer och gröna lösningar. Han menade att det inom till exempel sop- och avloppshantering finns stora, innovativa möjligheter.

Vi har fått många positiva reaktioner under veckan, och ser fram emot att höra fler tankar och åsikter om Forumet i vår kommande utvärdering.

När vår roadtrip nu har kommit till sitt slut vill jag passa på att tacka våra nationella medarrangörer: näringsdepartementet och U.S. Chamber of Commerce. Ett stort tack även till våra regionala medarrangörer: Dare, Luleå tekniska universitet, Tillväxt Skellefteå, Umeå universitet och Lunds universitet.

Jag vill även tacka våra nationella partners Energimyndigheten, Tillväxtverket och VINNOVA, samt vår mediepartner Entreprenör. Utan er hade vi inte kunnat genomföra denna uppskattade och värdefulla vecka. Tack också till våra nätverkspartners i Stockholm: Connect, Go Stanford, Sting, SSES, SACC, Tie och Venture Cup.

Allra störst tack vill jag rikta till alla er som besökte forumet på någon av orterna. Utan er skulle det ju inte bli något över huvud taget.

Missade du årets forum? Lugn, bara lugn. De flesta talares OH-bilder finns på webben. Dessutom kan du se presentationerna från forumdagen i Stockholm via vår webb-tv.

/Christina

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar