fredag, januari 23, 2015

Optimala scheman en välkommen innovation

”Jag vill inte driva företag. Men vi har hittat människor som brinner för just det. Själv har jag förhoppningsvis bidragit till att förbättra något i samhället. Och dessutom fått en utmanande och otroligt lärorik resa på köpet.”

Det säger matematikern Elina Rönnberg som i dag är forskare vid Linköpings universitet. För några år sedan skrev hon sitt exjobb i optimeringslära, och det var då företagartankarna väcktes. Hon blev en av de första deltagarna på Research to Business (R2B), som vi på ESBRI genomför tillsammans med VINNOVA.

Uppgiften för exjobbet var att ta fram ett effektivt matematiskt system för schemaläggning inom vården. Systemet visade sig fungera bra i både teorin och praktiken.

Rönnberg startade Schemagi 2010. Företaget har i dag 15 anställda varav de flesta har gått på Linköpings universitet: ingenjörer, matematiker, personalvetare och sjuksköterskor. Men Elina Rönnberg själv har alltså återgått till forskningen inom optimeringslära. Nu med förstahandskunskaper om hur forskningsresultat kan förvandlas till företagande – kunskaper som kan återanvändas, eller förmedlas till studenter.

Läs gärna artikeln i LiU-nytt, jag tycker att Schemagi är ett kul och konkret exempel på hur ett akademiskt entreprenörskap kan se ut.

Trevlig helg!

/Åse

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar