torsdag, december 03, 2015

Innovationstalangerna 2015 korade

Mehrdad Mahdjoubi fick ta emot priset av Prins Daniel och några minuter 
senare fick han även Veckans Affärers pris ”Svenska Innovationspriset 2015”.
I tisdags var jag på Veckans Affärers framtidsdag som avslutades med att kora Innovationstalangena för 2015. Initiativtagare till priset är VINNOVA i samarbete med Veckans Affärer. Syftet är att lyfta fram Sverige som innovationsland och även visa på en bred syn på innovation. Juryn består av bland andra Prins Daniel, närings- och innovationsminister Mikael Damberg, VINNOVAs generaldirektör Charlotte Brogren och Sara Öhrvall, medgrundare av Mindmill network.

Vinnarna i de olika kategorierna är:
Årets Innovationstalang: Mehrdad Mahdjoubi, Orbital Systems
Årets Utmanare: Roken Cilgin, Lernia
Årets Stjärnskott: Nima Marefat, DigiExam
Årets Innovationsängel: Jennie Ekbeck, Umeå BioTec Incubator
Årets Innovationsmiljö: Epicenter


Efter prisutdelningen pratade jag lite med Mehrdad Mahdjoubi. Hans företag kommer från en idé som han fick när han gjorde sitt examensarbete i samarbete med NASA. Mehrdad ger sig på problemet med vattenslöseri när vi duschar. Vårt samtal spände över många delar i arbetet med att bygga ett ”hårdvaruföretag”.

Det var till exempel intressant att höra om de exporthinder som finns. Det är lätt att glömma bort att det kan finnas regler och förordningar på flera olika nivåer i ett land, som gör att det tar lång tid att bli godkänd. I Mehrdads fall handlade det om att få tillstånd att installera de vattensnåla duscharna hos kunder i Kalifornien. Genom vårt samtal fick jag lite nya uppslag till kommande Sweden-U.S. Entrepreneurial Forum.

Grattis alla vinnande talanger!

/Magnus

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar