torsdag, maj 21, 2009

Mångsysslarna blir entreprenörer

Jag hade en hektisk tisdag med möten hela dagen. Träffade bland annat affärsänglar, venturekapitalister samt lärare och forskare på Stanford. De investerare jag pratade med var svagt optimistiska mitt i krisen, men berättade även hur svårt det var för även de mest välrenommerade venture capital-bolagen att få pengar till att sätta upp nya investeringsfonder.

Jag träffade också Edward Lazear, välrenommerad professor på Stanford och tidigare chief economic advisor i Vita huset. Ed anses vara en av grundarna av fältet personnel economics.

Vi diskuterade bland annat kvaliteten i skolan – här anser han att lärarna måste bli bättre på ”classroom management

Angående bonusar och incitamentsstrukturer i företag och organisationer anser Ed att de fyller en funktion, givet de utformas på ett bra sätt och individuellt för varje enskilt företag, eftersom förutsättningar och mål skiljer sig åt.

Vi diskuterade även hans forskning om entreprenörskap. En studie han gjort visar att det är individer som har bred erfarenhetsbas (skills), eller ”Jacks-of –all trades” som Ed skriver i en artikel, som blir entreprenörer.

En intressant detalj med Ed är hans entreprenöriella erfarenhet. I slutet av 1990-talet var han grundare av ett VC-stöttat företag (30 miljoner USD) som sedermera köptes av ett större företag. Hand up alla svenska professorer i nationalekonomi som har den praktiska erfarenheten från verklighetens mikroekonomi…

Magnus Aronsson, vd för ESBRI

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar