fredag, december 18, 2009

Tips på julläsning till våra kungligheter och politiker


Så här i jultider vill vi på ESBRI komma med lite lästips till några av de kungligt och politiskt uppsatta i landet (vi hoppas att ingen tar illa upp – det vi rekommenderar är på riktigt läsvärt, för dem och alla andra).

Till Kung Carl XVI Gustaf rekommenderar vi ”Karl IX – Företagarfursten och envåldshärskaren”. Lennart Hedberg tecknar ett spännande porträtt av Karl IX, som enligt författaren inte bara var kung utan även företagare och entreprenör.

Kronprinsessan Victoria vill vi uppmana att börja läsa på om generationsskiften. Christine Tidåsens avhandling ”Att ta över pappas bolag”, som vi skrev om i Entré nr 2-2009, är en bra början.

Fredrik Reinfeldt och Mona Sahlin får en gemensam rekommendation. Eftersom båda är ledare för varsin ”start-up” med flera inblandade parter, handlar det om team. De rödgröna är bara några månader gamla. Allians för Sverige har ju funnits längre, men kan nog fortfarande räknas som en start-up. Det finns säkert lärdomar från entreprenörskapsforskningen som dessa båda teamledare kan ha nytta av. I Entré nr 3-2009 lyfte vi fram flera avhandlingar som har studerat entreprenörskap i team.

Till Maud Olofsson rekommenderas en bok om kvinnor som driver företag med tillväxtambitioner. Boken ”Clearing the Hurdles” av ESBRIs vänner i Dianaprojektet är det självklara valet.

Till Jan Björklund vore det enkelt att rekommendera något om ordning och reda. I stället hoppas vi att han läser Amar Bhidés bok ”The Venturesome Economy”. När han läst färdigt får han gärna passa den vidare till forskningsminister Tobias Krantz. Egentligen borde den faktiskt vara obligatorisk julläsning för samtliga partiledare och ministrar: boken handlar om innovation på ett globalt plan, och har fått många utmärkelser och internationella rekommendationer.

Göran Hägglund vill vi gärna tipsa om ”Samhällets entreprenörer – En forskarantologi om samhällsentreprenörskap” för lite nya och bra idéer om hur vi kan tackla sociala utmaningar i samhället.

Maria Wetterstrand och Peter Eriksson vill vi rekommendera att läsa ”Innovating for sustainability – green entrepreneurship in personal mobility” (som väl talar för sig själv, och känns extra viktig såhär i sluttampen på Köpenhamnsmötet…).

Till Lars Ohly har vi ett riktigt färskt lästips – en avhandling från Göteborgs universitet som vi precis har fått i brevlådan: ”Entrepreneurship in Russia” som handlar om att det är svårt att exportera västvärldens marknadsekonomi till Ryssland. Håll utkik efter Entré nr 1-2010, där publicerar vi en artikel om avhandlingen.

För Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson, och för alla som funderar på att rösta på hans parti, borde ”Invandrare som resurs 1540-1820” vara obligatorisk läsning. Frågor på det?

Till Feministiskt initiativs mest kända talesperson, Gudrun Schyman, vill vi rekommendera boken ”Women and their Money 1700-1950 – Essays on women and finance”.

En bok som borde passa Rickard Falkvinge från Piratpartiet är ”Patent Failure – How Judges, Bureaucrats, and Lawyers Put Innovators at Risk”.

Ett aktuellt lästips till alla ovanstående, och givetvis till alla er andra också, är det nya numret av Entré som börjar trilla ner i brevlådorna i dag. I det skriver vi bland annat om Laxsalamin - innovationen du inte fick smaka. På vår webb kan du teckna en kostnadsfri prenumeration om du inte redan har en.

God jul och gott nytt år från oss som skriver på esbribloggen

2 kommentarer:

  1. Kul blogpost

    Jag tycker alla politiker borde läsa Peter F Druckner innan de börjar snacka entreprenörskap.!

    SvaraRadera