måndag, juli 05, 2010

Lars Ohly: Det behövs mer resurser till forskning


I dag är det Vänsterpartiets dag på Almedalsveckan. ESBRI har ställt några frågor om entreprenörskap och innovation till Lars Ohly. Svaren finns i bloggintervjun nedan. Tanken är att få svar på samma frågor från alla partier innan valet i september.

Hur vill du förbättra villkoren för företagare i Sverige? Tre konkreta åtgärder som kan göra skillnad på kort sikt!
Vi vill slopa sjuklöneperioden för småföretagen. Det innebär att mindre företag inte ska belastas med kostnader när deras anställda sjukskrivs. Vi vill skapa en innovations- och riskkapitalfond på fem miljarder kronor. Vi vill dessutom ge möjlighet till Forsknings- och Utvecklingsavdrag för medelstora och små företag som satsar på detta.

Hur vill du arbeta för ett mer entreprenöriellt Sverige på lång sikt?
Det behövs mer resurser till forskning. Basresurserna som är knutna till lärarutbildningen måste förstärkas. Forskarstuderande behöver bättre villkor och därför ska stipendier som studiefinansiering förbjudas på forskarutbildningen.

Att skaffa tillräcklig finansiering är ett stort problem för många småföretag främst under starten och de första åren. Samhällets stöd måste inriktas på att skapa större uthållighet den första tiden. Vänsterpartiet vill införa olika typer av stöd och lån direkt från staten men även genom Kreditgarantiföreningar och Industriella UtvecklingsCentra som ett mycket viktigt komplement till dagens finansieringsvägar på marknaden.

Vilka är dina personliga erfarenheter av att starta/driva företag? (egna erfarenheter eller t ex inom familjen)
Inga egna erfarenheter.

Vilken historisk innovation önskar du att du hade skapat? Varför?
Kullagret - vilken fantastisk uppfinning!

Vilka är dina tre favoritentreprenörer, och varför?
Jag har inga favoritentreprenörer. Inga favoritarbetare heller.

Finns det utrymme för att vara entreprenöriell inom politiken – när/var/hur?
Det behövs olika erfarenheter inom politiken, så även företagare. 

2 kommentarer:

 1. Om de bara tillät människor att behålla sina pengar så skulle det inte behövas några riskkapitalfonder.

  Detta är bara ett sätt för att staten skall kontrollera ännu mer av våra liv.

  Denna snubben tycker "Ägande är stöld" och kan antaligen göra lite mkt för entreprenörskapet som de plastsmurfarna jag lekte med när jag var liten!

  SvaraRadera
 2. Anonym10:15

  Förra kommentaren av Christian Rudolf var inte objektiv. Sluta med pajkastningen. Faktum är att Ohly har intressanta förslag för oss som arbetar som entreprenörer. Bra idéer kring riskkapitalfonderna, de behövs verkligen. Jag jobbar i en start-up och tillgången på riskkapital i seed-fasen är nära noll. Förslaget kring avdrag för F&U är också bra. För små och medelstora företag kan detta vara mycket värdefullt. Tittar man rent konkret på vad Centern (som styr näringslivsdepartementet) har gjort för oss som startar nya företag under riskabla former så är det inte mycket. Momsredovining en gång i kvartalet istället för en gång i månaden var bra men inte någon kiosk-vältare. I övrigt inte mycket.

  SvaraRadera