torsdag, juli 01, 2010

Företagare uppfyller drömmar

Är just nu på Trigger Creative Conference som går av stapeln samtidigt som Peace & Love-festivalen i Borlänge. Keynote på förmiddagen var Micael Dahlén, professor från Handelshögskolan i Stockholm. Mest känd är han nog för sina tankar om förväntningssamhället och boken Nextopia. De går ut på att vi människor aldrig är nöjda med det vi har, utan alltid jagar nästa stora grej, nästa kick. ”Det finns alltid något bättre runt hörnet. Den här inställningen är också det som har tagit oss så långt i utvecklingen”, sa han.

Dahlén menar att vi har blivit så otåliga att något som är bra och häftigt just nu, kan vara helt ointressant om tre timmar. Ett exempel på förväntningssamhället är president Barack Obama. När Washington Post i september 2008 frågade sina läsare vem som var den populäraste presidenten i USA kom JFK två. Högst upp på listan fanns Obama – innan han ens valts till president. När han sen fick Nobels fredspris manifesterades förväntningarna på honom till en ny nivå. Han hade knappt hunnit installeras som president innan priskommittén fattade sitt beslut.

Ett annat aktuellt exempel är Michael Jacksons This is it-turné. Det är världens mest framgångsrika konsertturné någonsin. Och den blev aldrig av. Förväntningarna på den kan fortsätta i all oändlighet…

”Jag kan fortsätta att prata om det här hela dagen. Men ni är troligen mer intresserade av nästa talare.”, avslutade Dahlén.

Esbri har tidigare skrivit om Micael Dahléns bok Creativity Unlimited

Nästa programpunkt var en pandeldiskussion där bland andra Camilla Littorin, förbundssekreterare på Företagarförbundet deltog. Hon poängterade att många artister och konstnärer inte ser sig som företagare, utan snarare försöker uppfylla en dröm. Företagandet är mer ett sätt att göra det. Men hon menade också att se sig själv som företagare kan var en bra väg till att uppfylla den drömmen. ”Företagarförbundet arbetar för att förbättra möjligheterna för alla företagare att göra sin dröm verklig”, sa hon.

Nu är konferensdagen slut, och det är dags att gå ut och njuta av lite bra musik på Peace & Love.

/Jonas

Foto: Jon Wallsten

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar