tisdag, augusti 17, 2010

Skatter och jobb – löften och satsningarUnder den gångna helgen genomförde Moderaternas och Socialdemokraternas partiledare sina respektive sommartal och valupptakter. Med fem veckor kvar till riksdagsvalet börjar argumenten bli vassare och vallöftena haglar. Högt upp på både Fredriks och Monas agenda stod skatter och jobb.

Fredrik Reinfeldt talade under lördagen på Södermalmstorg vid Slussen i Stockholm.

- Genom att många jobbar kan vi också se till att våra välfärdsambitioner hålls uppe för dem som inte är arbetsförmögna, och på det sättet kan vi också säkra välfärden för äldre, sa han.

Bland annat lovade han att sänka skatterna med nästan 20 miljarder för 6,1 miljoner löntagare och ålderspensioner. Om jag räknar rätt skulle det motsvara alla personer över 18 år i Sverige.

-  Vi vill införa ett 5:e jobbskatteavdrag för 4,4 miljoner löntagare. Vi vill flytta upp brytpunkten så att 1 miljon löntagare får sänkt statlig inkomstskatt och vi vill genomföra ett pensionärsskattepaket i två steg.

Utöver de 5 miljarder vi redan lovat så lovar vi totalt sett 10 miljarder i sänkt skatt till landets ålderspensionärer om vi får fortsätta regera, sa Fredrik Reinfeldt.

Han nämnde bland annat bättre utbildning samt entreprenörskap och företagande som ett led på vägen till ökad sysselsättning. Med samhällsbärande yrkesgrupper som lärare, poliser och sjuksköterskor som exempel, menade han att den som tjänar minst ska få mest kvar i plånboken.

Mona Sahlin talade under söndagen i Tantolunden på Södermalm i Stockholm. Även i Monas tal togs jobb och skatter upp som centrala delar i valrörelsen.

Hon menade bland annat att med 466 000 arbetslösa är de viktigaste förslagen på ökad sysselsättning inte ännu lagda. Investeringar i jobben går före skattesänkningar och är nödvändiga för att få tillbaka ett överskott. Som exempel tog hon ungdomsarbetslösheten, som i dag uppgår till 207 000 personer.

- Aktivitet ska gälla från första dagen, aktivitetsförbudet ska bort, bygg ut den yrkesinriktade arbetsutbildningen, sa Mona Sahlin.

Även arbetsgivaravgifterna för unga ska tas bort helt så att unga kan få jobb, trainee- och praktikplatser lättare.

- Jag lovar att om det blir en rödgrön regering kommer den regeringen att från första dagen agera efter följande princip: mot ungdomsarbetslösheten är det bara en sak som gäller – noll tolerans.
Mona lovade även att avskaffa pensionskatten helt om ekonomin tillåter, med verkan under nästa mandatperiod.

/Christina

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar