onsdag, augusti 22, 2012

Tio budord för ett mer innovativt Sverige

I går lanserades boken ”Ett ramverk för innovationspolitiken”. Författarna Pontus Braunerhjelm, Klas Eklund och Magnus Henrekson medverkade i ett seminarium tillsammans med representanter från akademin, näringslivet och policysidan. (De skrev också på gårdagens SvD Opinion om ämnet). På bilden syns en paneldebatt med Rune Andersson, Anders Ekblom, Tobias Krantz och Hjalmar Winblad.

Förutsättningarna för innovation och entreprenörskap styrs av den ekonomiska och politiska miljön, som i sin tur regleras av lagar, regelverk, normer och traditioner.

Därför, menar författarna, bör de långsiktiga förutsättningarna för innovation stärkas, bland annat genom att förändra attityderna till företagande. Det är viktigt att entreprenörskap genomsyrar hela utbildningssystemet och att det blir lönsamt att ta risker i Sverige. Vi bör jämföra oss med våra konkurrentländer och sträva efter att ha samma förutsättningar för företagande som dem.

De tre professorerna fokuserade på tio ”budord” för att Sverige ska bli mer innovativt. Dessa handlar om kunskapsförstärkning, kunskapsuppbyggnad samt omvandling av kunskap till innovationer. Skattesystemet bör i större utsträckning utgå från ett entreprenörskaps- och innovationsperspektiv. Exempelvis bör beskattningen av optioner ändras för att det ska bli lättare att attrahera lämplig arbetskraft.

I våras höll Magnus Henrekson en presentation om bland annat optioner på Estrad. I samma veva skrev jag en blogg om entreprenörskap och skatter.

/Helene

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar