tisdag, november 20, 2012

God morgon till en humanare stad

Rachel Armstrong, Darja Isaksson, Joel Lindefors och Alexander Bard
pratade om hur städer kan bli mer mänskliga.

Ett tema under GoodMorning 2012 var the humane city, alltså en stad för människor och våra behov av säkerhet, trygghet och gemensamma mötesplatser. Bland andra Alexander Bard pratade stadsplanering på ett filosofiskt plan.

Under dagen hölls ett antal workshops på samma ämne och i slutet av dagen, under ledning av Darja Isaksson, sammanfattades diskussionen på stora scenen.

Några förslag på hur en stad kan göras mer human var:
  • tysta torn som man kan besöka för att vila sig från stadslivet
  • platser där internet inte går att nå utan i stället blockeras
  • platser där vi kan mötas och skapa tillsammans
Framför allt kom samtalen att handla om internet. Hur det för oss närmare varandra genom till exempel de möten som skapas. ”Soffsurfing” nämndes, något som går ut på att man byter övernattar hos andra människor och på så sätt billigt kan få tillgång till världens städer. Eller att som i Finland ordna en matfestival där privatpersoner kan anmäla sig och öppna upp sitt hem. Den som vill vara med lagar en massa mat och bjuder in hungriga besökare, främlingar, som vore hemmet en restaurang. Sådana aktiviteter gör att vi ser varandra, möts och har något att prata kring. Detta kan i sin tur kanske inspirera till en känsla av större säkerhet och tillit mellan främlingar i storstäder.

Men panelen konstaterade också att vi inte ska låta tekniken styra våra liv. Att koppla ner sig under en längre tid kan vara en bra övning i att släppa taget om alla måsten och uppdateringar. Som när Susan Maushart tvingade sin familj att genomföra en digital avgiftning, där hon och hennes tonåringar levde ett halvår utan elektronik. Lockande för en del, avskräckande för andra…

För dig som inte redan kopplat ner finns mer att läsa. Vi på ESBRI skrev flera blogginlägg från GoodMorning 2012. Åse skrev om hur stordata löser problem och hur du kan lära dig förhandla med finess. Christina skrev om värderingar överförda från företag och Jonas om den innovativa Sugruprodukten, ett slags trolldeg för hemmafixaren.

Vi hade en inspirerande och välfylld dag helt enkelt.

/Hanna

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar