onsdag, november 07, 2012

”Förenade” är ordet för dagen

Efter månader av hårda ord – enligt många bedömare var det en av de mer ”smutsiga” presidentvalskampanjerna – är det över. President Barack Obama får fyra år till i Vita Huset.

Det var jämnt ända till slutet och jämfört med valet 2008 vinner Obama med betydligt färre röster och mindre marginal. Allt är inte färdigräknat, men resultaten tyder (i skrivande stund) på att det är cirka 8 miljoner färre röstande än i förra valet – och att Obama får 8 miljoner färre röster. Detta kommer säkert analyseras i detalj den närmaste tiden.

En sak som jag tycker var intressant i både Mitt Romneys tal då han erkände sig besegrad och i Barack Obamas segertal var att båda lyfte fram vikten av att nu lägga striden bakom sig. Att det gäller att förenas över partigränserna för att lösa de stora utmaningar som USA står inför.

I sitt segertal nämnde president Obama betydelsen av innovationer och nya företag, men han la ut texten lite mer om de små företagen som ofta är familjeföretag: ”[…] when family business owners rather cut their own pay than lay off their neighbors”.

Småföretagsägares och –ledares viktiga roll som konjunkturdämpare, inte minst utanför storstadsområdena, glöms ofta bort i debatten om företagande. De bor i samma område som sina anställda, deras barn går i samma skolor och på samma dagis, de ses i mataffären. Att i det läget säga upp någon gör man inte i första taget. Jämför detta med storföretagsledarna, där läget ofta är ett annat. Då är det betydligt lättare att med ett penndrag säga upp folk.

Jag är glad att Obama lyfte fram just detta och hoppas att det även får genomslag i de kommande fyra årens politik. Men då gäller det att klyftan mellan demokraterna och republikanerna i kongressen kan överbryggas. Därför hoppas jag att de lyssnade på sina presidentkandidater. Och som Obama sa i en av sina avslutande fraser: ”We are, and forever will be, the UNITED States of America.”

/Magnus

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar