måndag, januari 07, 2013

Rörigt, varmt och företagsamt

Jag har rymt från snö och slask och befinner mig på semester i Colombia i några veckor. Vi besöker min sambos och bonusbarns släktingar (och de är många kan jag lova...). Här är nödvändighetsentreprenörskap en del av de flesta människors vardag, det gäller att klara försörjningen på något sätt.

Vi har nyligen tillbringat några dagar i bergsbyn Florencia. För att komma dit skumpade vi omkring i buss fyra timmar på en väg som var allt annat än jämn och rak. Ibland stannade vi på grund av avspärrningar på vägen, och ett gäng försäljare rusade in i bussen och sålde nyplockade mangofrukter. Finurligt. Och billigt! 20 finfina mangos för 8 kronor. När de sålt sina mangofrukter tog de bort avspärrningarna och bussen kunde köra vidare.

Tidigare hade det varit mycket kriminalitet i Florencia, både droghandel och maffia var vanliga inslag i vardagslivet. FARC-gerillan hade ett läger några kilometer från byn. De ville absolut inte riskera att militären kom och rensade upp, så de skipade sin egen rättvisa och ”tog hand om” de kriminella. Sedan dess är det extremt lugnt i byn, det förekommer knappt någon kriminalitet över huvud taget. Gerillans läger finns kvar och det sägs att de har civilklädda spanare i byn som kollar att alla sköter sig. FARC-gerilla i byn. Hmmm. Gissa om jag sov lite oroligt på nätterna...

När vi senast besökte Colombia för tre år sedan sålde min sambos syster friterad kyckling och empanadas (sydamerikanska mumsiga piroger) i liten skala på husets veranda. Försäljningen gav ett blygsamt tillskott till hushållskassan. Nu har hennes företag utökat rejält, hon hyr en lokal med ett tjugotal sittplatser och säljer massor av olika sorters snabbmat. Hon har fyra anställda och när hon har betalat av sina lån kommer hennes inkomster att vara mer än tillräckliga för att försörja henne och de tre barnen. Jag hoppas att det går bra för ”Beep Beep Comida Rapidas”, som restaurangen heter.

Tyvärr går den ekonomiska utvecklingen trögt i Colombia som helhet. Det finns ett utbrett alkoholmissbruk. Många lever för dagen och tänker inte alls på framtiden eller på sina barns utbildning. Men invånarna är i allmänhet initiativrika och ser affärsmöjligheter överallt. Även om det går trögt ökar turismen och det skapar i sin tur nya affärsmöjligheter för landet.

Jag kan rekommendera ett besök, det är rörigt och högljutt, men väldigt trevligt.

/Helene

1 kommentar:

  1. Anonym18:26

    Intressant! Bra skrivet! Hälsningar Janet Lindgren (Engström)

    SvaraRadera