onsdag, april 24, 2013

Adoptera en bikupa!

Bildtext: 20 april arrangerade våra kontorsgrannar SSES årets Start-up Day. Bilden ovan, och många fler, finns på Flickr.

I lördags deltog jag i SSES årliga evenemang Start-up Day. Tillsammans med ett stort antal deltagare ignorerade jag det strålande solskenet och lyssnade på en massa intressanta företagspresentationer. En av dem fick mig verkligen att tänka till.

I dag finns ett växande globalt problem som innebär att en stor del av de befintliga bina dör. Detta är såklart tråkigt ur den biologiska mångfaldens synvinkel. Det är också trist att möjligheten att söta sitt te med honung upphör. Men det värsta är att det medför att en stor del av den odlade mat som vi äter i dag kommer att försvinna. Det behövs bin för att pollinera grödorna. Ris, äpplen och kaffe är några exempel på livsmedel som inte kan produceras utan pollinering av bin.

Det här är ju verkligen alarmerande. Men det finns sätt att vända den negativa utvecklingen. Karolina Lisslö och Josefina Oddsberg driver Bee Urban. Bee Urban upplåter fadderskap av bikupor till företag i storstadsmiljö. Utplacering sker på företagets egna områden eller fastigheter, Bee Urban sköter om drift och underhåll av kuporna och honungen som produceras tillfaller företaget. Om företaget inte finns i ett passande område så tillhandahåller Bee Urban uppställningsplatser.

Företaget startade verksamheten i Stockholm men finns numera i fyra svenska städer, och de är även på väg att expandera utomlands.

Vill du se Bee Urban berätta om sin verksamhet? Eller vill du se någon av de andra intressanta presentationerna från Start-up Day? Du hittar dem här.

Sprid information om möjligheten att adoptera bin till alla du känner. Ju fler som nappar på den här idén, desto större chans att vi får fortsätta äta god och nyttig mat i framtiden – och honung.

EDIT: Bee Urban finns med på Veckans Affärers lista över Sveriges 24 hetaste uppstartsbolag, skriver CSES.

/Helene

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar