fredag, april 12, 2013

To grow or not to grow…

I onsdags hade vi besök av professor Frédéric Delmar på Estrad. Den något provocerande titeln på föreläsningen var ”Därför är tillväxt i nya företag dåligt”.

Delmar har forskat om tillväxt, lönsamhet och överlevnad i många år och han menar att växandet alltid innebär ett risktagande för företagen. Det krävs stora satsningar för att kunna investera, kanske utöka personalstyrkan och skaffa ytterligare maskiner.

Yngre och mindre företag tenderar att växa i betydligt större utsträckning än äldre och större företag. Det här beror på flera saker, men en orsak är att yngre företag har mindre att förlora. Som Delmar sa: ”det är lättare att riskera att bli fattig när man har varit rik i tio dagar än i tio år”…

Strukturen i unga företag har heller inte hunnit ”sätta sig” på samma sätt. Det gör det lättare att genomföra förändringar.

Omgivningen har stor betydelse för om ett företag inriktar sig på att växa. Finns det företagsamhet och tillväxtkultur bland familj och släktingar, vänner och grannar, då är sannolikheten större att man satsar på tillväxt i det egna företaget. Även attityderna till företagande och tillväxt i samhället i stort spelar en viktig roll.

Nåja, är då tillväxt dåligt i nya företag? Nja, det är såklart att ta i. Och visst finns det positiva saker med att växa, som att chansen till överlevnad ökar i takt med att företaget växer. Men, det är också vettigt att vara medveten om riskerna.

Vill du veta mer finns föreläsningen nu att se via webb-tv, kostnadsfritt såklart!

/Helene

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar