lördag, juli 06, 2013

Få ”studielån” till din affärsidé

Under Almedalsveckan besökte jag Sveriges Ingenjörers seminarium om innovationer och företagande. Både forskare, politiker och företagare medverkade. Diskussionerna rörde vad vi behöver göra för att förbättra villkoren för företag, och hur man kan underlätta processen att hitta finansiering för att kommersialisera sina idéer.

Astrid Friborg, Berries by Astrid, och Pernilla Alexandersson, Add Gender, hade samma erfarenheter när det gäller att finansiera sina affärsidéer. Det går att hitta finansiering under idé- och uppstartsfasen, men om man planerar att växa tar det stopp. Affärsänglar kan finansiera i ett tidigt stadium och riskkapitalister när företaget redan har växt till sig. Mellan dessa stadier finns ett gap, där det uppstår problem att låna pengar och söka investeringar. Det brukar kallas för ”dödens dal”. Det kan också vara mycket svårt att få finansiering för att betala sin egen eller anställdas/konsulters löner. Hur ska man då överleva när man utvecklar sitt koncept och försöker få fart på försäljningen?

Karl Wennberg menar just att det är lätt att starta företag i Sverige, problemen uppstår när företagen vill växa. Det gäller speciellt i företag med komplexa tjänster och minimalt med fasta kostnader. Det är mycket lättare att få pengar för att produktutveckla, än för att betala lönekostnader och konsulttjänster. Stödet är inte anpassat till den verklighet som det är designat för. Optionsbeskattningen bör ändras så att det blir lättare att anställa attraktiv personal, anser Wennberg. Det är svårt för nystartade företag att betala ut en hög lön. Om den anställde i stället kan ta del av en framtida vinst blir det ett fördelaktigt alternativ.

Jessica Polfjärd (M) och Mikael Damberg (S) var överens om att den privata finansieringen bör kompletteras med statligt stöd eller ALMI-pengar. Det gäller att dela på riskerna, bankerna är ofta inte intresserade av att satsa pengar i nya spännande idéer eftersom det också kan innebära en hög risk. Det finns sällan fasta inventarier som bankerna kan använda som säkerhet. Värdet i ett tjänsteföretag är svårare att se. Ett förslag om ett så kallat investeraravdrag har också lagts fram. Tanken är att det ska bli mer lönsamt för privatpersoner att investera i företag.

En tänkbar lösning för att företagare ska kunna försörja sig under uppstartsfasen är att de ska kunna söka ”studielån”, fast det då i stället blir ett ”entreprenörslån”.  Tillsammans med förändringar i optionsbeskattningen och ett investeraravdrag kan situationen beträffande finansiering av nya innovativa företag förbättras rejält.

/Helene

2 kommentarer:

  1. "Det gäller att dela på riskerna, bankerna är ofta inte intresserade av att satsa pengar i nya spännande idéer eftersom det också kan innebära en hög risk." Tyvärr innebär det också att den statliga finansieringen uteblir i och med att Almi går på bankens linje. Bankerna vill gärna "pruta" på kapitalbehovet. För nystartade företag med innovativa produkter/tjänster krävs ofta mer än några hundra tusen för att klara det första steget och i kombination med att Almi går på bankens linje får det effekten att projekt blir underfinansierade. Det krävs mer än lite "studielån" om det ska bli fart!

    SvaraRadera
  2. Hej!

    Både roligt och intressant att detta problem tas upp under Almedalsveckan.

    Jag tänkte bara flagga lite för ett nystartat företag som verkar just för att småföretagare/andra företag ska ha möjlighet att växa med minimal risk. Till konceptet har även CSR och välgörenhet kopplats som drivkraft.

    Det hela baseras på nätverkande - en sellr (företagare) lägger upp en annons efter exempelvis en investerare, en findr (vem som helst) läser annonsen och söker efter lämplig kontakt i sitt nätverk och skickar in ett lead till Sellr. Om denne i sin tur accepterar leadet och gör affär med findrs kontakt betalar Sellr en hittelön på minst 17 500 till den Findr som gett kontakten.

    Ett "ekosystem" där alla är vinnare - och där kostnaden kommer först om det faktiskt blir ett resultat som Sellr önskat.

    Företaget heter by Crowd och har två plattformar, en specifikt för Startups (för investering, partners, återförsäljare etc) och en för "alla" företag där rekrytering är fokus. Titta gärna på hemsidorna; http://salesbycrowd.se och http://jobsbycrowd.se .

    Filmerna på sidorna ger en snabb och tydlig bild över konceptet.

    Med vänliga hälsningar,
    Jenny

    SvaraRadera