fredag, november 15, 2013

Rymdteknik på jorden


I går klev jag upp i ottan och tog sedan ett försenat tåg från Stockholms Central till Örebro. Där fick jag lön för mödan när jag deltog i konferensen Drivkraft som ingår i Global Entrepreneurship Week. Dagen var späckad med intressanta presentationer och paneldebatter och jag fastnade speciellt för en av talarna.

Rymddesignern Cecilia Hertz grundade Umbilical Design 2001 och företaget har sedan starten arbetat med rymddesign i samarbete med NASA och den europeiska rymdorganisationen ESA.

Umbilical Design har framgångsrikt visat hur design, teknik och material från rymdsektorn kan överföras till svenskt näringsliv och samhälle. Det här öppnar ju helt nya möjligheter för oss. Ascoolt! Varför inte bygga hus i många tunna lager? Man kan utveckla tekniken för rymddräkter och använda den inom byggsektorn. Rymddräkterna består av 19 olika lager som har en otrolig förmåga att isolera. Därigenom klarar de extrema temperaturväxlingar och strålning men är samtidigt otroligt tunna.

Husväggar som nu är uppåt en meter tjocka skulle kunna se helt annorlunda ut om den här tekniken utvecklades. Det finns flera andra exempel på hur Umbilical Design använt sin kunskap om rymddesign för att utveckla nya produkter och lösningar, såväl i rymden som på jorden.

De idéer som inte används läggs i en databank som kan användas av andra. Tanken är att tekniken ska komma till nytta. Cecillia kallar detta en ”Down to Earth Outcubator”. Någon annan kanske vill utveckla en idé och starta företag. En student kanske vill skriva examensarbete om en idé. Du kanske hittar ditt drömprojekt här! Kontakta Cecilia om du vill veta mer om de idéer som finns.

Cecilia sammanfattade sin presentation med två tänkvärda ord: ”Why not?” Hon menar att det är så viktigt att det finns personer som säger just ”Why not” när de ställs inför annorlunda problem. Det är just de här individerna som ser möjligheter och skapar den förändring som vi verkligen behöver.

Det finns ju gott om utmaningar här down on earth.

/Helene

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar