tisdag, maj 27, 2014

Plugg i fokus på Starta eget-dagen

Starta eget-dagen genomfördes 21 maj i Aula Magna på Stockholms universitet. Moderator var Donnie Lygonis från KTH Innovation.

Förra veckan deltog jag i Starta eget-dagen arrangerad av Innovationskontoret. Tillsammans med 800 andra lyssnade jag på en massa spännande presentationer och minglade med intressanta deltagare. Under evenemanget sattes mycket fokus på utbildning och här är några exempel på verksamheter inom det området.

Först berättade Malin Cronqvist från stiftelsen Helpto Help om deras verksamhet. Tanken är bland annat att, via donatorer, erbjuda utbildningsmöjligheter för ungdomar i Tanzania, så att de kan bidra till en positiv utveckling i landet. De har också startat ett nätverk för sina studenter, där medlemmarna kan dela med sig av sina erfarenheter, hjälpa varandra med att skriva CV och tipsa om lediga jobb.

Digiexam är en plattform med digitaliserade tentamina via elevernas egen dator. Tjänsten har utvecklats av Johan Hägglund. Både lärare och elever upplever de handskrivna tentorna som svårlästa och tidsödande. Det fanns en enorm efterfrågan på denna produkt, både Handelshögskolan i Stockholm och Viktor Rydbergs gymnasium var kunder innan Digiexam hade en färdig produkt. Numera har företaget växt snabbt och har också expanderat till Norden.

David Schofield har startat företaget Student Node, där tanken är att koppla samman studenter med tänkbara arbetsgivare. I dag finns inte så många naturliga träffpunkter för dem.

Ulrika Frisén från Lärarjouren upptäckte att det finns ett uttalat behov av kompetens i skolorna. När de ordinarie lärarna är sjuka är det vanligt att ersätta dem med fritidsassistenter och vikarier som saknar kompetens i de aktuella ämnena. Via Lärarjouren arbetar i stället universitetsstudenter som lärarvikarier runt om i stor-Stockholm. De här vikarierna har stor kunskap inom sitt ämnesområde och berättar också vad de studerar – och varför. Därigenom kan de vara en förebild för barn och ungdomar. Företaget erbjuder även gratis läxhjälp på Stockholms universitet och KTH.

Jag vill avsluta med tre råd som Ulrika Frisén gav publiken:
  • Våga bli manisk och brinna för din idé
  • Bli en astronaut och sikta mot stjärnorna
  • Utveckla ett vinnande sätt
Det är verkligen något att tänka på!

/Helene

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar