tisdag, januari 10, 2017

Inget är ouppnåeligt (det är bara x arbetstimmar bort)

För några veckor sedan damp boken ”Miljardmakarna – Flyktingarna som skapade ett affärsimperium” (Brombergs, 2016) av Emma Ahlén Pouya ner i ESBRIs brevlåda. Jag har läst den med stort intresse. Boken är en både gripande och spännande berättelse om hur Ashkan Pouya och Saeid Esmaeilzadeh under strapatsrika former flydde från Iran till Sverige som barn. Trots en tuff start drevs båda av en stark längtan att ta vara på de möjligheter som finns här och valde att utbilda sig i ekonomi respektive kemi.

Efter utbildningen påbörjade de en entreprenöriell resa där de utvecklade metoder och strategier för hur man bygger innovativa bolag. Tillsammans grundade de Serendipity år 2004, en företagsgrupp som bygger bolag inom nya tekniker och nya material. De har till exempel gjort allergimediciner för hundar och delar till rymdraketer. I dag har Serendipity ett sammanlagt marknadsvärde på 4,5 miljarder kronor och de båda grundarna har kallats för ”näringslivets Zlatan”.

Boken är inspirerande och visar att uthållighet verkligen lönar sig. Serendipitys bolagsbyggande har inte varit någon enkel resa men grundarna lever enligt devisen att ”inget är ouppnåeligt, det är bara x arbetstimmar bort”. För att ständigt påminna sig om att man inte ska nöja sig, har de följande bokstäver inbroderade under kavajkragarna: DATWYBG. Det betyder ”Don’t accept the world you’ve been given”.

Pouya och Esmaeilzadeh vill också inspirera sina anställda att tänka i samma banor som de själva gör. Vid entrén till deras kontor finns ett citat av boxaren Muhammad Ali:

”Impossible is just a big word thrown around by small men who find it easier to live in the world they’ve been given than to explore the power they have to change it. Impossible is not a fact. It’s an opinion. Impossible is not a declaration. It’s a dare. Impossible is potential. Impossible is temporary. Impossible is nothing.”

Jag rekommenderar verkligen boken, den innehåller många tips för dig som vill starta och lyckas med ditt företag. Det ger också inspiration rent allmänt till att inte ge upp oavsett vad du vill uppnå. Förr eller senare lyckas du, men det kanske krävs x antal arbetstimmar.

I oktober intervjuades Ashkan Pouya och Saeid Esmaeilzadeh i tv-programmet Malou efter tio. För några år sedan bidrog de med en debattartikel till vår tidning Entré, rubriken är ”Bemästra den lyckade olyckan”.

/Helene

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar