tisdag, januari 03, 2017

Ledstång till innovatören

Äntligen en lättöverskådlig och begriplig guide till alla innovatörer! I ”Innovationsresan – banar väg för din idé” (Gidlunds förlag, 2016) vägleds innovatören genom den snåriga resan från idé till produkt på marknaden. I 36 steg guidar Hans Luthman, författare och innovatör, dig genom innovationsresan och dess alternativa vägar. Allt för att göra den enklare, snabbare och mindre dyr. Det är på många sätt en trasslig resa och många tappar kraften längs med vägen. Ofta på grund av knepiga samhälleliga eller marknadsmässiga system.

I början har du en mängd frågor att finna svar på. Hur vet jag om min idé behövs på marknaden? Måste jag ha ett patent på en gång? Vilka olika aktörer kan jag få hjälp av? Därefter beskriver Luthman ”Mellanstationen” som innebär kontakter med Almi och Suf. Den tredje hållplatsen under resan är då det börjar bli allvar. Möten, väntan, tidsgränser, goda och dyra råd, ramavtal, tekniska förelägganden och bedömningar från patentombudet är bara några oundvikliga kliv som väntar. Har man tagit sig så här långt är färden snart avslutad. Men innan dess är det dags för ”Slutstationen” med avtalsförslag, överläggningar, lång väntan och slutförhandlingar.

De kraftiga kängorna känns plötsligt mer som nätta sommarsandaler (nja, lite överdrivet kanske…) när man har lärt känna innovationsresan i förväg. Och inte minst får vinkningar och upplysningar längs vägen. Rekommenderas!

/Maria

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar