tisdag, maj 09, 2017

”The future looks green”

Annika Johansson, vd på Greenwater, berättade om hållbar vattenrening på Connect Green Day i Stockholm 5 maj.
Jag och min kollega Jelena deltog nyligen i Connect Green Day. Det återkommande evenemanget är en del av Connect Green, en långsiktig satsning som Connect gör tillsammans med Energimyndigheten för att skapa en arena där gröna entreprenörer och investerare kan mötas.

Ett av företagen i nätverket är Watty. De menar att en övergång till hållbar energi är helt nödvändig. Användningen av energi i hemmen är oerhört ineffektiv och konsumenter har i allmänhet dålig kunskap om sin egen energiförbrukning. Watty arbetar med att effektivisera hushållens användning och öka medvetenheten om hur de använder energi. De ger också förslag på vad konsumenterna kan spara in på. Watty ser ljust på framtiden, utifrån mottot: ”The future looks green”.

Ett annat spännande företag är Greenwater. De tillhandahåller en lösning med solceller och batteriladdare för att kunna erbjuda rent vatten till exempelvis utvecklingsländer och i katastrofområden. Företaget är än så länge främst verksamt i Afrika. För närvarande finns tre anläggningar klara i Rwanda: Vid en sjö, på ett sjukhus och i en damm. Men ytterligare anläggningar och även fler länder är på gång inom en snar framtid. Teknologin kan också användas i sommarstugor med dåliga brunnar eller i skärgården där det ofta är bräckt vatten.

Och så det här som ibland kan upplevas som lite trist, men som är ack så viktigt: immateriella rättigheter. Erik Liljegren från Awapatent menade att om man har tänkt på detta i ett tidigt skede sparar man energi och slipper problem senare. En viss form av omvärldsbevakning måste man också ha. Det är viktigt att ha koll på vilka rättigheter konkurrenterna har, det skapar onödiga problem om man måste processa mot dem.

Vill du veta mer om gröna innovationer? På vår webbplats kan du bland annat läsa debattartiklarna ”Lantbruket är en framtidsbransch” och ”Cirkulär ekonomi – eninnovationsutmaning”. Här finns också artiklar om potentialen i vindkraften, om miljöteknikföretagen som borde tjäna mer och om hur skärpta miljöregler kan trigga innovationer. Du kan också se föreläsningen ”Cirkulära affärsmodeller” via webb-tv.

/Helene

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar