fredag, mars 23, 2018

Hitta rätt medarbetare – och rätt medgrundare

Entreprenöriella erfarenheter delades på IVA i går. Från vänster: Johanna Wollert Melin, Mia Odabas (moderator), Alan Mamedi, Lena Apler och Carl Pei.
Hög energi, klokskaper och en härlig stämning. Så kan gårdagens Prins Daniels Entreprenörsdag sammanfattas.

Detta var fjärde året som dagen arrangerades som en del av Prins Daniels Fellowship som Prinsen driver i samarbete med IVA. Vi på ESBRI är, tillsammans med några andra organisationer, med och nominerar yngre entreprenörer till dagen. Ett hundratal av de nominerade får sedan delta i Prins Daniels Entreprenörsdag.

Programmet inleddes med fyra etablerade entreprenörer: Alan Mamedi, Truecaller, Johanna Wollert Melin, Trice Imaging, Carl Pei, OnePlus och Lena Apler, Collector Bank. Samtliga delade med sig, mycket personligt, av sina erfarenheter av att bygga bolag.

Alan Mamedi berättade att han har kommit överens med sin medgrundare Nami Zarringhalam om att någon av dem alltid ska vara den positiva – oavsett hur illa läget är. Under Truecallers uppbyggnad har det sett mörkt ut flera gånger, men de har aldrig gett upp. För några år sedan var de tvungna att bromsa och göra sig av med en del anställda. Truecaller ändrade inriktning från att växa snabbt utan intäkter, till att växa långsammare och fokusera på intäkter – och lyckades.

Just detta med intäkter och att vara kassaflödespositiv tryckte Lena Apler på. Hon anser sig själv vara riskavert och ”old school”. Det gäller enligt henne att ta kalkylerade risker, vilket innebär att alltid ställa frågan om hur mycket kan vi förlora på affären. Hon poängterade även att det inte finns någon perfekt affärsmodell utan den måste ändras hela tiden. (Om du vill veta mer om forskningen kring föränderliga affärsmodeller hittar du en intressant artikel på sidorna 12–14 i det senaste numret av Entré)

Johanna Wollert Melin berättade om hur hon försökt ta Trice Imaging till USA utan att först göra hemläxan ordentligt. Först när de hade landat insåg de att som medicinteknikbolag behövdes ett tillstånd av U.S. Food and Drug Administration. En annan erfarenhet var att de borde ha rekryterat någon på plats som hade kontakterna, och som kunde marknaden. För Trice Imaging blev det kanske lite för mycket ”trial and error” de första åren.

Flera av entreprenörerna lyfte fram hur viktigt det är med rekrytering och att hitta rätt personer. Den gemensamma lärdomen var att rätt personlighet och inställning betyder mer än rätt CV.

Carl Pei tipsade om hur man kan uppmuntra medarbetare som har varit med ett tag. Inom OnePlus är det i första hand de ”äldre” medarbetarna som får chansen att vara med när nya initiativ ska tas, medan nyare anställda får ta över ”gamla” arbetsuppgifter. Ofta är det ju tvärtom. Carl Pei slog även ett slag för att det saknas kännedom om Kina och vad som faktiskt händer där. Han menade att epicentrum för innovation i framtiden mycket väl kan vara Kina, och uppmanade alla att lära sig mer om landet. Själv har han tagit initiativ till ett program som ska ta ett antal studenter till Kina och visa dem vad som är på gång där.

En sak som de fyra talarna har gemensamt är att de har startat företag tillsammans med någon medgrundare. Det är helt klart något att ha i åtanke för dig som funderar på att starta ett bolag, särskilt om du har tillväxtambitioner.

Under den senare delen av Prins Daniels Entreprenörsdag fick de inbjudna yngre entreprenörerna tillfälle att, i mindre grupper, diskutera olika frågeställningar och utmaningar med mer erfarna entreprenörer.

Förutom Prins Daniels Entreprenörsdag omfattar Prins Daniels Fellowship ett mentorprogram och inspirationsbesök på universitet och högskolor samt gymnasier.

/Magnus

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar