tisdag, oktober 12, 2010

Begränsa bankernas verksamhet

ESBRI har under några dagar haft besök av professor Amar Bhidé från Tufts University, USA. I går föreläste han på Estrad under rubriken ”Financing the Venturesome Eonomy”. Bhidé har precis släppt en bok om finanskrisen, och om hur en fungerande finansmarknad för en dynamisk ekonomi ska se ut. Under föreläsningen argumenterade han för att bankernas verksamhet bör begränsas starkt. Detta för att undvika finansiella härdsmältor i framtiden.

En artikel som bygger på boken ”A Call for Judgment” finns i septembernumret av Harvard Business Review.

I sin förra bok, ”The Venturesome Economy”, beskriver Bhidé den dynamiska ekonomin och hur kunskapsspridning sker via ”risktagande konsumtion”. En klart läsvärd bok för dig som är intresserad av innovation och företagande! Huvudbudskapet är att det inte spelar någon roll var kunskapen ursprungligen har producerats. Det som betyder något är att ha förmågan att göra något med kunskapen. Ett boktips på svenska finns här, och ännu mer läsning om boken finns i The McKinsey Quarterly

Förutom att föreläsa på Estrad höll Amar Bhidé i några seminarier för policymakare på VINNOVA och för tjänstemän på närings- och utrikesdepartementet.

Estradföreläsningen finns som webb-tv inom kort.

/Magnus

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar