tisdag, oktober 26, 2010

Sweden-U.S. Entrepreneurial Forum i Stockholm

Magnus Aronsson, Signhild Arnegård Hansen, Rafael Bermejo, Maroun Aoun och Anna-Karin Hatt i samband med utdelningen av ESBRI-priset. 

Två spännande konferensdagar om entreprenörskap, tillgång till kapital och möjligheter inom cleantech är till ända. Vi kickade igång Sweden-U.S. Entrepreneurial Forum med en heldag i Stockholm i måndags (25 oktober).

Bland talarna fanns både svenskar och amerikaner: gamla favoriter blandades med nya stjärnor. Catharina Håkansson Bohman (statssekreterare näringsdepartementet), Thomas Perry (National Renewable Energy Laboratory), Mikael Fjällström (Energimyndigheten), James Blom (vd Joyent), Joanne Vliet (US Commercial Service) och Signhild Arnegård Hansen (Svenska Lantchips, tillika ledamot i ESBRIs styrelse) var några av talarna.

Under dagen diskuterades bland annat hur man kan hitta finansiering i turbulenta tider, möjligheter och trender inom svensk och amerikansk cleantechindustri samt hur det funkar att ha staten som sin största kund. Presentationer varvades med intervjuer, och frågeställare fanns det gott om både i salen och på Twitter.

Vi passade också på att dela ut ESBRI-priset – det tredje någonsin. Priset tilldelas en person eller organisation som förbättrat entreprenörskapsklimatet i Sverige, och juryn består av oss på ESBRI. I år valde vi att uppmärksamma IFS, som sedan 1996 har arbetat för att stödja svenska företagare med utländsk bakgrund. Rafael Bermejo och Maroun Aoun från IFS tog emot priset, prisutdelare var Anna-Karin Hatt, IT- och regionminister.

I dag körde vi en halvdag med parallella seminarier: The process of raising capital for growth respektive Entrepreneurial opportunities in cleantech. Jag deltog i det förstnämnda som leddes av två veteraner på Sweden-U.S. Entrepreneurial Forum: Kimberlie Cerrone (affärsängel i Silicon Valley) och Clare Fairfield (riskkapitalist med över 25 år i branschen). Två entreprenöriella team från Sverige fick presentera sina affärsidéer, och mottog ganska hård, men konstruktiv, kritik från Cerrone, Fairfield och publiken. Mycket lärorikt för oss alla!

Cerrone och Fairfield delade frikostigt med sig av sin kunskap om vad finansiärer vill höra – och vad de inte orkar slösa sin tid på. Några av råden till kapitalsökande entreprenörer var: Berätta hur ditt företag ska lösa kundens problem. Skippa tekniska detaljer, superlayoutade powerpointpresentationer och ord som ”tool” och ”trendy”. Släng in relevanta siffror och kundcitat. Säg inte att du inte har några konkurrenter – det visar bara att du inte gjort din hemläxa, eller att du inte har någon marknadspotential. Och slipa på din elevator pitch tills den är så självklar att din mamma kan dra den.

Missade du allt det roliga? Lugn, bara lugn. I år tar vi Sweden-U.S. Entrepreneurial Forum på en miniturné till Skellefteå (27 oktober) och Lund (29 oktober). Om du inte kan delta där heller finns det möjlighet att inhämta en stor del av evenemanget på webben. Vi lägger t ex successivt upp talarnas presentationer. Hela Forumdagen 25 oktober filmades av Blackbox och filmklipp kommer inom kort finnas på ESBRIs webb-tv. Vi livesände också på Bambuser. Och så finns det förstås de som har bloggat om evenemanget…

Sist men inte minst vill jag passa på att tacka våra fyra duktiga extrajobbare, som tog en paus från studier och andra åtaganden för att hjälpa till innan och under vårt Stockholmsevenemang. Utan Alexandra Ekelöf, Felix Haegele, Kristina Persson och Fredrik Sundelin hade vi ordinarie ESBRIare kollapsat! Stort tack till er.

/Åse

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar