torsdag, april 28, 2011

En del av lösningen: socialt entreprenörskap

Caroline Casey berättar om socialt entreprenörskap och sitt företag Kanchi.
Vi har just nu förmånen att ha en "gästarbetare" här hos oss på ESBRI. Hon heter Hanna Andersson och kommer att synas en hel del framöver i våra olika kanaler. I går var hon vår utsända på en spännande konferens om socialt entreprenörskap. Hon fastnade bland annat för Caroline Casey som menade att passion och drömmar är det som driver sociala entreprenörer. Passion kan hålla företagaren flytande, även när det är som motigast. Läs hela Hannas inlägg nedan.

/Jonas

Förändring till det bättre sker ofta långsamt. Men det går att förändra, det förstod deltagarna på gårdagens inspirerande konferens Socialt entreprenörskap - en del av lösningen som hölls på Grand Hotel i Stockolm. Den anordnades av den ideella stiftelsen Playing for Change i samarbete med Sida, Ashoka och Malmö högskolas Mötesplats för social innovation och samhällsentreprenörskap.

Playing for Change grundades av Kinnevik i januari 2010 och har redan bidragit till att flera spännande företag som arbetar för att förbättra världen för barn och unga har sett dagens ljus. Ett av dessa nystartade projekt är Åsa Järnhäll Olssons och Johanna Järnhälls Utnyttjad.se som tagit fram ett utbildningsmaterial för lågstadiebarn som ska börja användas på en första pilotskola efter sommaren.

Bland talarna sågs även mer etablerade sociala entreprenörer som Stefan Krook, ordförande i stiftelsen GoodCause, som grundat företaget God El och Caroline Casey från Irland som grundat stiftelsen Kanchi. Casey berättade bland annat om hur det är att leva med ett handikapp som hon skämdes för och försökte dölja, vilket försvårade många situationer.

Nu vill hon ge handikappade nya möjligheter och en trygghet i att få vara sig själva genom sitt företagande. Kanchi delar ut The O2 Ability Awards till företag som på bästa sätt inkluderar människor med handikapp i sin verksamhet, både som kunder och anställda. Caroline Caseys vision är att alla företag så småningom ska vilja vara ”ability-märkta” eftersom de tjänar på att inkludera alla människor

Hon pratade mycket om att det är passion och drömmar som är drivkraften för sociala entreprenörer. Det är passionen som håller företagaren flytande även när det är motigt.

Caseys fem bästa tips till den sociala entreprenören är:

1) Sök samarbeten. Prata med stora företag om din idé och berätta om den på deras språk.

2) Misslyckas. Alla misslyckas ibland och det är okej, det är en del av processen helt enkelt.

3) Skaffa en mentor. Det är oerhört viktigt att ha någon som säger ”Jag tror på dig!”

4) Få din omgivning att förstå att det går att försörja sig som social entreprenör. Det handlar inte om att ge bort sina pengar utan om att använda pengar för att förändra världen.

5) Låt ingen tala om för dig att ”du kan inte!” Den enda begränsning du har sitter i din egen hjärna.

Med initiativ som gårdagens konferens med utrymme för samtal, idéer och möten, med fler företag som God El och de företag som Playing for Change stöttar, med initiativ som Mötesplatsen för social innovation och samhällsentreprenörskap – ja, då känns morgondagen helt klart ljusare!

/Hanna Andersson

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar