onsdag, maj 11, 2011

Applåder till entreprenörskapssystemet

Flera goda exempel på företagande visades i går upp under ”Prat i kvadrat om entreprenörskap”, arrangerat av bland andra Entrepreneur Sthlm. Entrepreneur Sthlm är ett EU-projekt och ett samarbete mellan ett antal aktörer med syfte att stärka och öka rådgivningen till entreprenörer och innovatörer i Stockholms län. Projektet har nu varit igång i tre år.

Ett företag som redan från start fått rådgivning genom projektet är juristbyrån Hatem & Sjunghamn. Anuta Sjunghamn berättade om hur rådgivningen hjälpt dem våga bli egna.

– Jag och min nuvarande företagspartner träffades i jobbsammanhang och började prata om att starta eget. Vi ville vara annorlunda, men visste redan från början att juridikbranschen är en ganska traditionell bransch och att det kunde bli svårt.

– Det var läskigt första dagen när vi satt mitt emot varandra på vårt egeninredda kontor och ingen ringde. Vi förstod att vi var tvungna att ge oss ut och bland annat prova olika nätverk för att synas. Nu går det jättebra och det känns kul att kunna betala ut sin egen lön.

Utöver rådgivningen som Entrepreneur Sthlm erbjuder, rekommenderar Anuta bland annat att bilda sin egen mentorspool. I dag är företaget inne på sitt tredje år och har bland annat uppmärksammats av Veckans Affärer och fått pris för årets uppstickare vid Beautiful Business Award. Vill du läsa mer om Hatem & Sjunghamn kan du bland annat läsa deras krönika När slutar vi vara invandrarföretagare? Den är publicerad på IFS webbplats. Alltså samma organisation som också fick ESBRI-priset 2010.

Företaget Pamoja (som betyder ”tillsammans” på Swahili) har även de fått rådgivning via Entrepreneur Sthlm. Peik Stenlund berättade om företaget som arbetar med förnybar energi i utvecklingsländer.

– Jag träffade William från Uganda på en konferens i Köpenhamn. Ganska snart började vi började prata om att göra något konkret tillsammans.

I dag är de totalt 17 anställda studenter och forskare. De engagerar även andra studenter att åka till Afrika för att titta på förnybar energi.

– Jag vill applådera rådgivningen och hela ekosystemet runt entreprenörskap, sa Peik Stenlund.

/Christina

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar