tisdag, januari 31, 2012

Det är inte bara att bestämma sig….


I går arrangerade ESBRI en Estradföreläsning om socialt entreprenörskap. Ester Barinaga och ”vår” Malin Gawell presenterade både forskning och praktiska exempel. De pratade inför en välfylld lokal och det var kul att se så många nya ansikten i publiken.

Det var också intressant att höra om de olika exemplen på socialt entreprenörskap. När Malin berättade om sin forskning med KRIS och Kreativa Hederliga Företagare kom jag att tänka på en diskussion som jag och Malin hade för ett par veckor sedan.

Vi pratade om hur svårt det kan vara för människor med kriminell bakgrund att bära skulden för det de ställt till med. Hur kan man då klara av att bli en Kreativ Hederlig Företagare? Malin sa på föreläsningen att ”Det är inte så enkelt som att bara bestämma sig”, och det kan man verkligen förstå. Det gäller att ha ett stödjande nätverk och kanske hjälp att bearbeta det man varit med om. Ofta har dessa människor ett tungt känslomässigt bagage med sig från sin uppväxt. De kan också ha stora skadestånd att betala av.

I vårt samhälle är det fortfarande så tabu att misslyckas. Om man förutom detta motstånd också möter misstänksamhet för att man varit kriminell och/eller drogberoende måste det kännas oerhört svårt. De som lyckas komma ur kriminalitet och beroende, och kanske till och med startar företag, gör en beundransvärd bedrift. De blir positiva förebilder för andra som kanske funderar på att bryta sig loss från kriminalitet och missbruk. Eller kanske bidrar till att några aldrig hamnar där.

Under föreläsningen fick vi också höra om Förorten i Centrum, ett projekt för att engagera ungdomar i samarbeten kring muralmålningar. Initiativtagare är Ester Barinaga, som alltså förenar sin forskning med ett socialt entreprenörskap.

Nyfiken på föreläsningen? Den finns på Bambuser och kommer inom kort även att finnas i ESBRIs välfyllda webb-tv-bibliotek.

/Helene

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar