onsdag, februari 01, 2012

”Forskning har inget värde i sig”

Göran Marklund, Christian Berggren, Kristina Theander och Mouna Esmaeilzadeh deltog i en panel under Småföretagsdagarna. Moderator var Anders Andersson, Driva Eget.
I dag invigdes den 20 upplagan av Entreprenörskapsforums Småföretagsdagar. Inte illa att hålla igång ett evenemang så många år. Det tyder på ett stort engagemang, både från arrangörer och deltagare.

Entreprenörskapsforums vd Pontus Braunerhjelm inledde dagarna med en kort retrospektiv, där han bland annat nämnde att Småföretagsdagarna under åren har haft mellan 7 000-8 000 deltagare.

Moderator för dagarna är tidningen Driva Egets grundare och chefredaktör Anders Andersson. Han vill att dagarna ska handla om vad forskning kan bidra med till samhället: ”Forskningen i sig har ju inget eget värde.”

Det första ämnet för dagen var ”Drivkrafter bakom entreprenörskap”. Bicky Chakraborty, vd för Elite Hotels, berättade om sin resa från nyinvandrad i Sverige till den ”hotellkung” han är i dag. Hans företag har gått från 64 anställda 1980 till 4 500 i dag. Men det har såklart inte varit en spikrak väg. När Chakraborty ville ta över Savoy i Malmö 1983 sökte han ett stort lån från SEB. Chefen Hans Cavalli Björkman sa: ”Hur fan kan man heta Chakraborty?”

Även entreprenören och investeraren Jane Walerud, Ratio-forskaren Dan Johansson och Tillväxtverkets generaldirektör Christina Lugnet deltog i detta pass. Pengar lyftes fram som en viktig drivkraft till entreprenörskap. ”Det är förmodligen inte att tjäna en miljard till som driver Ingvar Kamprad. Men pengar är viktigt, de leder till oberoende och är ett medel för att uppnå andra mål”, sa Dan Johansson. Jane Walerud menade att pengar är jätteviktigt för att det ska startas fler företag, och för att man ska kunna starta företag utan att ta in riskkapital.

Christina Lugnet nämnde att ”irriterande regler” är en av de saker som står i vägen för ökat företagande. Hon påpekade också att alla myndigheter måste inse att det finns mycket de kan göra på egen hand för att bidra till regelförenkling.

Nästa ämne var ”Från idé till företag”. Här berättade Mouna Esmaeilzadeh, vd för SciLife Clinic och Kristina Theander, vd för Middagsfrid, sina företagshistorier. Även Christian Berggren, professor Linköpings universitet, och Göran Marklund, direktör VINNOVA pratade under samma rubrik. Berggren menade bland annat att det behövs lite mer otålighet i Sverige. Men han manade också till försiktighet – alla bör inte starta eget! I alla fall inte direkt, det är vettigt att skaffa erfarenhet, nätverk och kunder först.

/Jonas

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar