fredag, februari 10, 2012

Entreprenörskap nästa för Reinfeldt?


Regeringscheferna avrundar Northern Future Forum. Frågan är hur många år det tar innan det är 50/50 här...


Våren 2007 bloggade jag om att statsminister Reinfeldt borde bredda sitt tänkande kring kvinnor på ledande positioner och inkludera dem som startat och drivit upp tillväxtföretag. Därför var det glädjande att se att han inför Northern Future Forum inte bara valt att lyfta fram pensionsfrågan, utan även kvinnors ledarskap och företagande.

Jag var på plats på Fotografiska museet i går för att lyssna till vad som sades. Under ett av de parallella seminarierna fick Reinfeldt en fråga om vad som kunde vara en andra karriär för honom. Han svarade att han kunde tänka sig entreprenörskap. Låt oss hoppas att det innebär att han börjar fundera på hur en entreprenörs- och entreprenörskapspolitik för framtiden bör utformas!

När det gäller den mer specifika frågan om kvinnors företagande presenterades erfarenheter från flera av de deltagande länderna. De presentationerna finns på regeringens hemsida.

Några saker som togs upp i diskussionerna var:
- att regelverken är anpassade efter stora företag och att steget till att anställa den första är stort
- att rådgivare ofta är män som dessutom är fokuserade på högteknologiska företag med FoU
- att framgångsrikt företagande ofta bygger på teamarbete och att teamet som startar ska komplettera varandra och ha kunskap inom bl a produktion, finansiering och marknadsföring
- att socialförsäkringssystem måste fungera även för egenföretagare
- att det behövs både män och kvinnor för att se till att det blir en förändring

Dagen innan hade näringsminister Annie Lööf och jämställdhetsminister Nyamko Sabuni bjudit in över 100 kvinnor som är företagare eller tjänstemän på ledande positioner till en workshop om vad som behöver göras.

Oavsett det arbete som gjorts och görs av andra ministrar, som Maud Olofsson, Annie Lööf och Nyamko Sabuni, så får frågan extra tyngd när den lyfts fram av en statsminister. Fortsätt med det, Reinfeldt!

/Magnus

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar