torsdag, februari 16, 2012

Från Borg till Zennström

I går deltog jag i två evenemang i Stockholm. ”I nationens intresse” var temat för Industridagen 2012, arrangerad av Industrirådet. Föredömligt nog har de lagt upp video från förmiddagen men jag tänkte ändå lyfta fram några saker som jag tyckte var extra intressanta:

Charlotte Brogren, generaldirektör för VINNOVA, efterlyste en förändrad incitamentsstruktur på våra lärosäten. Strukturen bör ta hänsyn till alla benen i den så kallade kunskapstriangeln: forskning, utbildning och innovation.

Jag tror som Charlotte Brogren att det är en absolut nödvändighet att incitamentsstrukturen ändras så att annat än forskning premieras vid våra universitet och högskolor. Varför ska inte excellenta lärare, eller de som är excellenta på att samverka med det omgivande samhället, belönas i större utsträckning?

Mikael Damberg, riksdagsledamot (s) och vice ordförande i Riksdagens utbildningsutskott, såg gärna att forsknings- och innovationspropositioner togs över blockgränser och över längre tid. Han föreslog 20 år som en lämplig horisont för de stora, övergripande forsknings- och innovationsfrågorna. Damberg tillade också att det sedan kan finnas utrymme för kortsiktiga satsningar för enskilda regeringar. En tilltalande tanke tycker jag.

Ungefär 30-40 minuter innan slutet började det droppa in kameramän och reportrar. De var där för att lyssna på finansminister Anders Borg och få tillfälle att intervjua honom efteråt.

Jag uppfattade det som att Borg kunde tänka sig ett riskkapitalavdrag i någon form, och även skatteavdrag för investeringar i forskning. Huvuddelen av hans anförande handlade om att Sverige står starkt ekonomiskt i en turbulent omvärld men att det behövs strukturåtgärder för att hantera bland annat ungdomsarbetslöshet och integration av utlandsfödda.

Anders Borg tyckte att det nu är bra för superentreprenörer som Ingvar Kamprad i Sverige och att ingen entreprenör behöver lämna landet på grund av förmögenhets- eller arvsskatter. Han betonade även att entreprenören är den länk som behövs för att forskning ska kunna bli innovation.

Två av dessa länkar fanns ute på Stockholms universitet lite senare på kvällen. Excitera och Stockholms universitet och högskolor hade bjudit in Niklas Zennström (Skype och Atomico) och Andreas Ehn (Spotify och Wrapp) för att berätta om sina erfarenheter för en stor publik bestående främst av studenter. Även detta evenemang filmades och finns nu på webben.

Klimatet i Silicon Valley brukar framhållas som en konkurrensfördel. Niklas Zennström menade att detsamma gäller i Stockholm – fast lite annorlunda. Just att det är mörkt och trist på vintern gör att det inte finns något annat att göra än att utveckla sitt internetföretag.

Alltid trevligt att höra fler som avdramatiserar misslyckande. Både Zennström och Ehn lyfte fram misslyckande som en del av entreprenörsresan. Det viktiga är att lära från varje misslyckande. Ofta är det bättre att krascha snabbt, än att hålla på att kämpa även om det skulle vara bättre att pröva något annat.

Så låt oss peppa alla som vill pröva sina vingar! Funkar inte affärsidén har vi alla i omgivningen ett ansvar att inte fördöma, utan tvärtom berömma, dem som vågat. Och ställa frågan: ”Vad lärde du dig?”

/Magnus

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar