tisdag, februari 21, 2012

Ny chans för läkemedelsbranschen

Professor Thomas Hedner deltog i VINNOVAs seminarium om innovation inom läkemedelsindustrin. Nästa nummer av Entré kommer att handla om just detta tema, bland annat med utgångspunkt från Hedners forskning.
I går var kollegan Åse och jag på ett VINNOVA-seminarium om den nu så aktuella läkemedelsindustrin. Medverkade gjorde bland andra Thomas Hedner som nyligen la fram sin andra doktorsavhandling. Sedan tidigare är han professor i klinisk farmakologi, numera även ekonomie doktor med just läkemedelsbranschen som specialområde. En bra kombination för ämnet alltså.

Hedner menade att vi inte behöver vara så pessimistiska i kölvattnet efter Astra Zenecas nedläggning i Södertälje. Det handlar snarare om en större omstrukturering i branschen globalt, än om ett nationellt havererat forskningsklimat i Sverige. De stora läkemedelsföretagen, Big Pharma, har märkt att deras affärsmodeller inte håller längre. Att ta fram nya läkemedel är en dyr, lång och riskfylld process.

Svaret, menar Thomas Hedner, är ett öppnare system med fler mindre företag, mer samverkan och ett öppnare innovationslandskap.

Även IVAs vd Björn O Nilsson medverkade under seminariet. Han höll med om Hedners analys och konstaterade att det är en storbolagskris vi ser nu, inte en branschkris för läkemedelsindustrin. Läkemedelsföräljningen har ökat och de små bolagen är fortsatt lönsamma. Det är inte heller så att Astra Zeneca är ett företag i kris, det är helt enkelt deras forskningsdel som görs om för att passa dagens verklighet.

Nilsson menade vidare att det behövs en attitydförändring i Sverige. Han tog bland annat upp Silicon Valley och miljön kring Stanford som exempel. Mer än 50 procent av professorerna på Stanford konsultar vid sidan av forskning och undervisning. Det bidrar till ovärderlig samverkan och kunskapsutveckling i området. Israel är ett annat ekosystem han framhöll som ett gott exempel:

”Entreprenörskapet är så starkt här att man får mittbena redan på flyplatsen.”, sa Björn O Nilsson.

/Jonas

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar