fredag, maj 11, 2012

Fokusera på passionen

I går avslutades Socap: Designing the future i Malmö. Socap är en årligen återkommande konferens och internationell mötesplats för samhällsentreprenörer, investerare och andra med ett intresse för sociala innovationer.

Det är andra gången Socap hålls i Europa. Ett av de lokala inslagen var en minikonsert med malmöiten Behrang Miri. Han presenterade sig som en persisk version av MacGyver och syftade på sina många roller: rappare, föreläsare, entreprenör... Mellan låtarna kommenterade han bland annat Malmös dåliga rykte utomlands: ”Medier från andra länder skriver om hur vi nästan har sharialagar här. Det är inte sant, det finns så otroligt mycket bra här.”

Behrang Miri medverkade även senare under eftermiddagen, i en panel på ämnet “Integrating immigrants and youth into the economic mainstream” Här pratade han framförallt om ungdomsorganisationen RGRA, Rörelsen gatans röster & ansikte, som han är initiativtagare till.

Att det är just en rörelse är viktigt, menade Behrang: ”Vi måste röra oss varje dag. Det som fungerade 2008 kanske inte fungerar i dag. För att skapa social förändring måste vi ligga i framkant. Socialt entreprenörskap för mig är social förändring, och för att nå förändring måste alla ha samma möjligheter.”

I panelen deltog också Ahmed Ali, Lise Bisballe och Erik Jansson. Lise Bisballe är verksamhetschef för Centre for Social Entrepreneurship vid universitetet i Roskilde, Danmark. Hon är från början textilkonstnär och en av de drivande krafterna bakom Underværket, ett 5 000 kvadratmeter stort handels- och kulturhus som huserar olika sociala entreprenörer, musikstudier, teatergrupper och caféer i en enda stor mix. Integration är en viktig beståndsdel i verksamheten.

Erik Jansson är projektledare för Bumerang i Halland som vill få personer som står långt ifrån arbetsmarknaden tillbaka till arbete med hjälp av socialt företagande.

Ahmed Ali är en av grundare till Social Coaching som jobbar med mentorskap och verkar som förebilder för ungdomar, med ungdomarna i fokus. Artister som bland andra Petter, och idrottsstjärnor har engagerat sig i Social Coaching.

Dagen och hela Socap avslutades med en panel som diskuterade vad de tog med sig hem från konferensen. Veronica D’Souza från Ruby Cup sa att hon hade blivit lite mindre rädd för investerare: ”Att ha ett möte med en investerare är läskigt för en social entreprenör. Men under Socap har jag insett att investerare är ganska lika entreprenörer. De värderar personerna och teamen de arbetar med, och det finns passion för projektet, snarare än fokus på siffror. Precis som entreprenörer! Jag är glad att vi pratar samma språk, även om jag fortfarande behöver översättningshjälp ibland – trots att jag har gått på handelshögskola”.

Kanske en uppmaning till alla investerare därute: lite färre modeller och fikonspråk och lite mer passionsfokus.

/Jonas

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar