torsdag, maj 24, 2012

Matprat, jordgubbar och ekologisk välling

Mats Lönne, Märit Beckeman och Magnus Nilsson på Estradföreläsningen
"Matiga innovationer" 23 maj. Foto: Christina Eriksson
Vi på ESBRI har genomfört den sista Estradföreläsningen innan sommaren. Nu tar Estrad sommarlov, men du som vill veta när vi startar upp igen med vår uppskattade (gratis!) föreläsningsserie kan anmäla ditt intresse via vår hemsida.

Igår avslutade vi med trevligt mingel, jordgubbar och champagne i den vackra bankettsalen på Iva. Även föreläsningen hölls där eftersom vår vanliga lokal, Ivas Wallenbergsal, ska renoveras under hösten.

Först ut var Märit Beckeman, som jag intervjuade för Entré (#3 2011). Vi pratade då om hennes avhandling där hon bland annat diskuterar förutsättningar för nytänkande inom matbranschen i Sverige. Nu gav hon flera exempel på innovationer som redan genomförts. Hon lade även fram förslag på idéer som skulle kunna förändra branschen.

När Märits presentation var klar var det Magnus Nilssons tur. Han är verksam forskare vid CIRCLE vid Lunds universitet. Hans forskning fokuserar bland annat på innovation, regional ekonomisk tillväxt och policy. Han berättade bland annat om livsmedelsindustrins starka fäste i Skåne och den kunskapsinfrastruktur som finns tillgänglig där.

Sist fick vi ta del av en helt ny företagsidé som ligger i startgroparna just nu. Det var Mats Lönne, vd och grundare till Otto som ska sälja färsk, ekologisk välling, som berättade om sin bakgrund inom matbranschen. Han pratade om hur man jobbat med konsumentundersökningar och hur de sökt finansiering till projektet i ett år innan man slutligen, den här veckan, hittat rätt och kan dra igång på allvar.

Missade du Märit, Magnus och Mats kan du som registrerat dig se föreläsningen på vår webb-tv inom ett par dagar.

/Hanna

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar